Nieuws

Nieuwleusen inventariseert behoefte aan klein en betaalbaar wonen

Voorbeeld van een tiny house, deze staat in Olst
Voorbeeld van een tiny house, deze staat in Olst © RTV Oost, Oscar Siep
Eigenlijk is het een particulier initiatief van twee inwoners van Nieuwleusen, de informatieavonden in Kulturhus De Spil. Het doel is om erachter te komen hoeveel mensen in het dorp serieuze interesse hebben in kleiner wonen. Zijn er naast jongeren bijvoorbeeld ook ouderen die off-grid zouden willen wonen, waarbij het huisje niet is aangesloten op gas-, elektra, drinkwater of rioolnetwerk?
Direct op de eerste avond is het al aardig druk in het Kulturhus. Kleiner wonen wordt voor een steeds grotere groep mensen een serieuze optie. Het is niet alleen de wooncrisis of de energiecrisis die daartoe aanspoort, mensen willen meer zelf kunnen bepalen.

'Drinkwater in de wc?'

"Wij trekken de wc door met drinkwater maar eigenlijk wil ik dat helemaal niet want dat vind ik zonde. Maar zo is het geregeld in Nederland en dat is ook logisch als je kijkt naar waar we vandaan kwamen. Ik denk dat het een nieuwe tijd is waarin meer mensen terug willen naar de essentie en dan zou het mooi zijn als dat je daar niet in beperkt wordt." Het is één van de vele opmerkingen vanavond.
Een stel van rond de zestig vind het niet nodig om nog lang in het ouderlijk huis te wonen waar alle kinderen zijn opgegroeid. Zij zouden liever in een kleine huis trekken om een jong gezin van het oude huis gebruik te kunnen laten maken. "Zo bevorder je de doorstroming in het dorp, wat zo belangrijk is om het leefbaar te houden."
"En als je dan toch bezig bent", reageert zijn vrouw: "Ik zou dan wel meteen helemaal energieneutraal willen wonen. Maar echt tiny hoeft ook weer niet hoor, net iets groter mag wel."

Eigen ontwerp

Tussen alle volwassenen valt een blonde jongen op. Wijzend op een beeldscherm laat hij een grijzende dame zien hoe 'zijn woonkamer' is ingericht. De veertienjarige Timo Folkers heeft het ontwerpen van tiny houses tot zijn favoriete tijdverdrijf gemaakt. Automatisch klikt Timo naar een andere functie in het tekenprogramma en meet de totale oppervlakte. "Deze heeft een oppervlak van 41 vierkante meter", antwoordt de jongen op de vraag van een bezoeker.
Inmiddels kan hij vier modellen tonen met ieder andere kenmerken en uitgangspunten. "Er was eerder iemand die meteen naar een bouwer ging om te vragen of dit ontwerp gemaakt kon worden. Dat vind ik echt heel leuk. Ik zou over een jaar of vijf ook zeker wel in een tiny house willen wonen maar als ik nog ouder wordt dan moet het denk ik toch een groter huis zijn."
Tiny house ontwerper Timo Folkers (14) op een beurs voor 'kleinwonen' in Nieuwleusen
Tiny house ontwerper Timo Folkers (14) op een beurs voor 'kleinwonen' in Nieuwleusen © RTV Oost, Oscar Siep

Tiny, XS of Kleinwonen?

Het gaat in de gesprekken hier in Nieuwleusen lang niet altijd om echte tiny houses. In die categorie is het woonoppervlak verplaatsbaar én maximaal 50 vierkante meter. XS wonen of 'kleinwonen' zijn ruimere begrippen om te omschrijven wat de behoefte is. Honderd vierkante meter woonruimte is wel zo'n beetje de bovengrens maar het gaat vooral ook om het duurzame karakter. Met een klein huis is je persoonlijke voetafdruk kleiner, het brengt je dichterbij de essentie van het leven, is energieneutraal en (meestal) goedkoper.
"Heel veel jongeren willen hier in Nieuwleusen blijven. Ze voelen zich verbonden met de omgeving en willen daar op hun eigen manier hun leven inrichten. Dat kan nu niet en het is voor ons allemaal van belang dat we daar iets aan doen", aldus Erik Dijkstra, één van de mensen die zich inzet voor de toekomst van zijn dorp.
Arend Jan Schuurman is van Plaatselijk Belang Nieuwleusen, samen organiseren ze deze drie avonden. Arend Jan staat naast een grote plattegrond van het dorp. Hij wijst een paar gebieden aan waar hij mogelijkheden ziet. "Zijn er misschien inwoners met land dat ze op één of andere manier beschikbaar willen stellen voor tiny houses? Hoeveel mensen zijn er die helemaal offgrid zouden willen wonen? We willen gewoon echt inventariseren. Zodat goed duidelijk wordt wat de mensen in dit dorp nou zelf willen."

'Het grotere plaatje'

Bezoekers wordt gevraagd om een vragenlijst in te vullen zodat 'het grotere plaatje' duidelijk wordt. Daarmee gaan Erik en Arend Jan vervolgens naar de gemeente, zodat die beleid beter kan gaan afstemmen op de wensen van de bevolking. "Want we lopen nu gewoon teveel vast in regelgeving, dat moet echt beter."
Een bezoeker die het gesprek staat aan te horen reageert ad rem: "De gemeente, dat zijn wij allemaal he? Dus het zou niet zo moeten zijn dat de gemeente de remmende factor is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.