Nieuws

Alweer ophokplicht voor pluimvee: 'Enige systeem dat we hebben'

Landelijke ophokplicht
Landelijke ophokplicht © ANP / Hollandse Hoogte / Marcel
En weer een ophokplicht, landelijk deze keer. Gisteren stelde landbouwminister Adema een landelijke ophok- en afschermplicht in vanwege het hoge aantal besmettingen in het land. "Vorig jaar waren we te laat met ophokken, nu zijn we voor de nieuwe golf op tijd", zegt voorzitter Bart Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.
De afgelopen twee maanden zijn er bij zowel commerciële pluimveehouderijen als bij hobbyhouders in diverse regio's verschillende uitbraken geweest. Dagelijks zijn er nieuwe meldingen van dode wilde vogels in verschillende Nederlandse regio's.
En nu begint het vogeltrekseizoen dus ook. "Je zit te wachten op de ganzen die weer gaan trekken om te overwinteren. Vorig jaar waren we te laat met ophokken, toen was de eerste besmetting er al voordat de ophokplicht werd ingesteld. Nu zijn we voor de nieuwe golf op tijd."

Wereldwijd uitbraken

Maar eigenlijk is het de afgelopen maanden, als er normaliter geen vogelgriep is, helemaal niet rustig geweest. Pluimveehouders gingen van ophokplicht naar ophokplicht en de vraag is dan: is dit systeem te handhaven? Het antwoord is helder: "Het is tot nu toe het enige systeem dat we hebben", zegt Oplaat. "Maar het is wereldwijd nog nooit voorgekomen dat we zo'n beetje het hele jaar vogelgriep hebben. De uitbraken blijven ook doorgaan in de Verenigde Staten, Rusland, Spanje, Griekenland. Dat is nog nooit gebeurd."
De hoop is dat er een goed vaccin komt tegen de vogelgriep. In Zuid-Amerika en Azië wordt al gevaccineerd maar dat is geen goed vaccin, zegt Oplaat. "Dat is een lapmiddel, daarmee vererger je de zaak. Je krijgt dan dat je de kip beschermt, waardoor je niet meer ziet dat de kippen ziek worden. Maar je kunt dan wel het wilde virus in de stal hebben en dan krijg je dus mutaties."
En toch: in Nederland doen we het nog niet zo slecht zegt Oplaat. "In Frankrijk waren 1400 besmettingen bij pluimveebedrijven. Dan zitten wij in Nederland heel laag en dat terwijl we een heel waterrijk land zijn. De inspanningen die we hier gedaan hebben om het buiten te houden werken dus goed, maar helaas niet goed genoeg."
Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) onderzoekt de werking van drie vaccins tegen vogelgriep. In de proef worden de drie vaccins tegen het huidige H5-virus in legkippen getest. De proef wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De tests zijn nodig om meer informatie te krijgen over de effectiviteit van de vaccins.
De landelijke ophokplicht heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld de verkoop van vrije uitloopeieren. "Nu begint dus de termijn van zestien weken, na die periode mogen de eieren niet meer verkocht worden als vrije uitloopeieren. Als het zo blijft dat we dit soort virussen behouden, kan dat op termijn het einde van de vrije uitloopeieren betekenen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.