Nieuws

Gewelddadige dood Jihad Jafo: zoekacties in supermarkt en huizen

Het lichaam van Jihad Jafo werd in plastic gewikkeld teruggevonden in het kanaal Almelo-De Haandrik.
Het lichaam van Jihad Jafo werd in plastic gewikkeld teruggevonden in het kanaal Almelo-De Haandrik. © Familie Jafo
De recherche doet op dit moment onderzoek in een supermarkt en woning in Hoogeveen en een huis in Den Ham in verband met de gewelddadige dood van Jihad Jafo. Nadat hij maandenlang werd vermist, is het stoffelijk overschot van de 32-jarige Enschedeër in mei dit jaar in plastic gewikkeld teruggevonden in het kanaal Almelo-De Haandrik. Hij bleek door een misdrijf om het leven gebracht.
De politie wil niet kwijt waar de doorzoekingen exact plaatshebben, maar uit onderzoek van RTV Oost en RTV Drenthe blijkt dat het gaat om de Sham Market aan De Weide, gespecialiseerd in mediterrane producten.
Behalve een woning in die plaats wordt ook een huis aan Het Derckink in Den Ham momenteel doorzocht.
Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat er een zakelijke link bestaat tussen de Drentse supermarkt en de woning in Den Ham.
De politie doet onderzoek in een supermarkt in Hoogeveen
De politie doet onderzoek in een supermarkt in Hoogeveen © Persbureau Meter

Spraakmakende zaak

De verdwijning rond Jafo hield de gemoederen geruime tijd bezig. Vooral omdat de Enschedeër aanvankelijk maandenlang van de aardbodem was verdwenen.
Nadat de vader van drie jonge kinderen op 6 december vorig jaar de verjaardag van een van zijn kinderen vierde, werd hij later die avond door een vriend opgehaald. Kort daarop zou de 32-jarige Enschedeër uit de auto zijn gestapt omdat hij iemand wilde spreken. Later op die avond is hij nog in Den Ham geweest, zo bleek uit telefoongegevens.

Gevreesd voor ergste

Daarna bleef het dus maandenlang stil rond de man. De politie verstuurde intussen nog wel een sms-bom in Den Ham, maar dat leverde niets op. Vrienden en familie vreesden intussen voor het ergste.
Het ontzielde lichaam van Jihad Jafo werd verpakt in plastic teruggevonden in het kanaal Almelo-De Haandrik.
Het ontzielde lichaam van Jihad Jafo werd verpakt in plastic teruggevonden in het kanaal Almelo-De Haandrik. © Politie Oost-Nederland
In mei dit jaar werd zijn lichaam teruggevonden in het kanaal Almelo-De Haandrik, ter hoogte van Bruchterveld. Het stoffelijk overschot was in plastic gewikkeld.

Supermarkt doorzocht

Ondanks herhaalde oproepen van de politie om tips, bleef het vervolgens stil in het onderzoek. Tot vandaag. De politie is actief in de mediterrane supermarkt en twee huizen in Den Ham en Hoogeveen. Dat gebeurt door zowel de forensische als tactische recherche.
Ondernemers werkzaam in de buurt van de Sham Market, zeggen de eigenaar niet of nauwelijks kennen. "Toen de politie hier verscheen, dachten we aanvankelijk dat het iets met witwassen te maken had ofzo. Maar toen er een witte onderzoekstent opdook, bleek al snel dat het om heel wat anders gaat."
De ondernemers benadrukken dat ze nooit problemen hebben gehad met de uitbater van de supermarkt. "Het zijn fijne mensen van wie nooit last hebben gehad en we hebben ook nooit lawaai gehoord vanuit de winkel."

Dagenlang onderzoek

Vooralsnog blijft het gissen wat een supermarkt te maken kan hebben met de dood van de Enschedeër. Duidelijk is wel dat het niet gaat om het vergelijken van een stuk plastic of tape uit de winkel met het plastic en tape, waarin het lijk van Jafo was gewikkeld. De supermarkt blijft namelijk zeker enkele dagen gesloten voor het onderzoek. "Het lijkt er dus eerder op dat er in die supermarkt iets is gebeurd wat met de dood van Jafo te maken heeft", aldus een bron.
Waar de politie specifiek naar op zoek is, wil woordvoerster Chantal Westerhoff echter niet kwijt. "Het enige wat we daarover kunnen melden, is dat het gaat om sporen in de hoop de waarheid in deze zaak boven tafel te krijgen."

Woning Den Ham

Omwonenden van het huis aan De Derckink in Den Ham werden vanochtend opgeschrikt door de politie, die intussen al urenlang onderzoek doet in het pand. Daarbij wordt onder meer een speurhond ingezet.
Het adres in Den Ham komt voor in de Kamer van Koophandel-gegevens van de Sham Market in Hoogeveen.
Volgens buurtbewoners woont er een man, samen met een vrouw en een jong kind.
De woning aan Het Derckink die momenteel door de politie wordt doorzocht.
De woning aan Het Derckink die momenteel door de politie wordt doorzocht. © News United / Bert Kamp
Een omwonende werd vanochtend bruut uit zijn slaap gewekt toen de politie op de stoep stond. "Ik had nachtdienst gedraaid en was net in slaap gesukkeld. Daar wil ik het verder bij laten, want ik wil nu verder slapen."
De bewoner van het huis dat nu wordt doorzocht, onderhoudt weinig contacten met de rest van de buurtbewoners, zo meldt een andere omwonende. "Ik ken hem niet persoonlijk. Hij bemoeide zich weinig met de buurt. Het bleef meestal bij een hand opsteken." Inmiddels wordt druk gespeculeerd in de buurtapp.

Tot zaterdag gesloten

De supermarkt Sham in Hoogeveen zal zeker tot en met zaterdag gesloten blijven. Daarbij is het onderzoek gericht op "het veilig stellen van sporen", zo vermeldt de poster die de politie bij de winkel heeft opgehangen. De winkeleigenaar verleent volgens de politie alle medewerking aan het onderzoek. De eigenaar was niet bereikbaar voor commentaar. Ook zijn oud-compagnon was onbereikbaar.

Geen aanhoudingen

Of er sprake is van een doorbraak in het onderzoek wil de politie niet kwijt. "We verwachten vandaag nog geen aanhoudingen, maar vanzelfsprekend hopen we daar uiteindelijk wel op. Tot die tijd zijn alle tips over deze zaak welkom", aldus Chantal Westerhoff.
Jihad Jafo was in het verleden betrokken bij drugstransporten. De politie sluit niet uit dat dit opnieuw tot problemen heeft geleid.
De politie gaat komende dinsdag in het tv-programma Opsporing Verzocht verder in op het onderzoek naar de dood van de Enschedeër.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.