Nieuws

NVM: 'Extreem verhitte woningmarkt heeft keerpunt bereikt'

Verhitte woningmarkt lijkt verleden tijd
Verhitte woningmarkt lijkt verleden tijd © RTV Oost
Of het een definitief einde is van de gekte op de huizenmarkt is nog afwachten, maar feit is wel dat de huizenmarkt aan het afkoelen is. Uit cijfers van de NVM blijkt dat de huizenprijzen in Overijssel het afgelopen kwartaal met 2 tot 4 procent zijn gedaald in vergelijking met het vorige kwartaal. De landelijke prijsdaling van gemiddeld 5,8 procent in vergelijking met het vorige kwartaal is de grootste ooit gemeten.
In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar is er nog wel sprake van een groei in de huizenprijzen. In Twente was er sprake van een groei met 6,8 procent, in Noord-Overijssel 5,1 en in Zuidwest-Overijssel zelfs 7,9 procent.
Het aantal verkochte huizen in Overijssel is wel erg verschillend per regio. Zo is het aantal verkocht woningen in Twente vorig kwartaal met ruim 6,5 procent afgenomen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. In Noord-Overijssel was er een stijging van een half procent, terwijl in Zuidwest-Overijssel een stijging van bijna 25 procent is geweest.
Volgens waarnemend NVM-voorzitter Lana Gerssen heeft de extreem verhitte markt van de afgelopen anderhalf jaar een keerpunt bereikt. "De invloed van de gestegen hypotheekrente, de torenhoge energiekosten en inflatie halen de gekte uit de markt. Het groeiende woningaanbod en een daling van de gemiddelde verkoopprijs maken de koopwoningmarkt wat vriendelijker."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.