Nieuws

Zwolle en Enschede vragen 'met klem' om oplossing energietoeslag studenten

Archiefbeeld van studentenhuis in Enschede
Archiefbeeld van studentenhuis in Enschede © ANP
In een brandbrief vragen de wethouders van Zwolle en Enschede 'met klem' om met een oplossing te komen voor de energietoeslag voor studenten. Zij hebben die brandbrief gestuurd aan armoedeminister Carola Schouten en onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Wethouders deden eenzelfde oproep in augustus al, maar volgens de briefschrijvers is het 'nog steeds onduidelijk waar we staan en wat de oplossing gaat zijn.'
Vanwege de hoge energieprijzen kunnen lagere inkomens energietoeslag krijgen. Dat bedrag kan oplopen tot 1300 euro per huishouden. Maar studenten vallen niet onder die toeslag. Het kabinet heeft wel 35 miljoen euro uitgetrokken voor studenten die in de knel dreigen te komen door de hoge energieprijzen, maar gemeenten geven aan dat ze niet in kaarten hebben om hoeveel studenten het gaat.
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft die informatie volgens hen wel. Net zoals in augustus vragen de wethouders om het uitkeren van de energietoeslag bijvoorbeeld via die organisatie te laten lopen.

Zwolle: wel compensatie

Studenten in Zwolle kunnen overigens wél aanspraak maken op de energietoeslag, maar de gemeente betaalt dat uit eigen zak. De stad heeft echter niet goed inzichtelijk om hoeveel studenten het gaat.
De rechtbank in Arnhem bepaalde in augustus dat de gemeente Nijmegen niet alle studenten mag uitsluiten van de eenmalige uitkering. In Enschede onderzoekt de gemeente nu of het naar aanleiding van die uitspraak het toeslagbeleid voor de eigen stad moet aanpassen.

Straat op

Studenten zelf gaan vanavond in Groningen de straat op voor de energietoeslag. De Landelijke Studentenvakbond vindt de regeling van 35 miljoen euro van het kabinet ontoereikend. Maar een klein deel van de studenten is er volgens de bond mee geholpen. De Groninger Studentenbond, medeorganisator van het protest, zegt dat de uitsluiting oneerlijk is, omdat ook studenten te maken krijgen met stijgende energieprijzen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.