Nieuws

Wolf doodde in augustus 26 schapen, hield zich in september stil, maar lijkt nu weer terug

Wolf (ter illustratie)
Wolf (ter illustratie) © iStock / Getty Images Plus
De wolf heeft in augustus minstens 26 schapen gedood in Overijssel. Dat gebeurde in Vriezenveen, Westerhaar-Vriezenveensewijk, Kuinre, Kallenkote en Rouveen. Het vermoeden was al dat het om een wolf zou gaan, dat wordt nu bevestigd door de resultaten van het DNA-onderzoek dat in opdracht van BIJ12 is gedaan. En deze week was het weer raak in Vriezenveen, al moet DNA-onderzoek nog definitief bevestigen dat het om een wolf ging.
Welke wolf of wolven verantwoordelijk zijn voor de aanvallen in augustus is nog niet bekendgemaakt, dat volgt later. De afgelopen maanden was het bijvoorbeeld in het gebied rond Kuinre steeds dezelfde wolf die schapen had aangevallen.
DNA-onderzoek na de dood van een kalf bij Vriezenveen heeft geen resultaat opgeleverd. Van DNA-onderzoek op dode schapen in Zwolle is nog geen uitslag bekend.

Nieuwe aanvallen in Vriezenveen

Na de onrustige maand augustus, is het in september juist weer rustig geweest: er kwam bij BIJ12 geen enkele melding van een aanval op vee in Overijssel.
Maar deze week lijkt het weer raak te zijn geweest in Vriezenveen. Gisterochtend en vanochtend vond schapenhouder Lars Jansen Smit uit Vriezenveen op twee verschillende locaties in totaal twee dode en één zwaargewond schaap. "Die was zo zwaar gewond, had zoveel pijn, dat we die hebben laten inslapen."
"De schapen waren met een beet in de keel gedood, vervolgens is de buik opengescheurd om de ingewanden eruit te krijgen. En de ribben zijn doorgebeten." Hoewel het DNA-onderzoek het nog moet bevestigen is er voor de schapenhouder uit Vriezenveen geen enkele twijfel over de dader: een wolf.

'Klaar mee'

De dieren stonden achter een afrastering met stroom, al was het geen wolfwerend raster zegt Jansen Smit. "Dat is voor mij niet te doen: mijn schapen lopen op het land van andere eigenaren, die ook niet altijd zitten te wachten op een wolfwerend raster op hun land."
Over de aanwezigheid van de wolf is hij duidelijk: "ik ben er wel klaar mee. Ze hebben de afgelopen tijd ook kalveren en pony's aangevallen. Wat mij betreft moet 'ie weg."

Noodklok

Vanwege de aanvallen in Overijssel en ook in Drenthe en Friesland, luidde LTO Noord eind augustus de noodklok. De landbouworganisatie wil dat het mogelijk wordt om wolven te beheren. Dat is nu niet mogelijk, vanwege de strenge Europese bescherming van wolven die geldt.
Maandag hield de provincie Drenthe een informatieavond in de gemeente Westerveld, aan de provinciegrens bij Steenwijk, over de wolf. Het is de afgelopen maanden regelmatig raak in de regio en er is daardoor veel onrust ontstaan bij veehouders en inwoners.
Tot nu toe werden dit jaar volgens de officiële cijfers in Overijssel 53 schapen door een wolf gedood. Dat zijn er iets minder dan het totaal van heel 2018, toen 55 schapen werden gedood. Bij één aanval in in Laag- Zuthem werden toen 31 schapen gedood door de wolf. Sinds de terugkeer van de wolf in Nederland, in 2015, zijn in onze provincie officieel 170 schapen gedood door wolven.

Vestiging in Kuinre?

Aan de andere kant van de provincie, in het gebied rond Kuinre, is het de vraag of er mogelijk (bijna) sprake is van vestiging van de wolf. Als het roofdier nog steeds in dat gebied leeft, dan is er binnenkort sprake van vestiging van de wolf in (een deel van) Overijssel. De afspraak is dat er vestiging is op het moment dat een wolf zes maanden in hetzelfde gebied leeft.
Op dit moment zijn er op vijf plekken wolven gevestigd: in Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Friesland, op drie plekken op de Veluwe en in Noord-Brabant/Limburg.

Nieuw Wolvenplan

Het IPO, het Interprovinciaal Overleg waarin de twaalf Nederlandse provincies samenwerken, werkt dit jaar met andere belanghebbende partijen aan een nieuwe versie van het Interprovinciaal Wolvenplan. Daarin staan de afspraken over hoe de wolf beschermd moet worden en tegelijkertijd de faunaschade zo klein mogelijk gehouden kan worden. Het plan zou in eerste instantie eind dit jaar klaar zijn, maar gezien de snelle ontwikkeling van de wolf in Nederland wordt dat vermoedelijk begin 2023.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.