Nieuws

Klaphamerdrama Haaksbergen: verdachte moet zich voor rechter verantwoorden

Het monument voor Bram, de jongen die om het leven kwam bij het 'klaphamerdrama' Haaksbergen.
Het monument voor Bram, de jongen die om het leven kwam bij het 'klaphamerdrama' Haaksbergen. © News United / Dennis Bakker
De man uit Haaksbergen, die de klaphamer bediende waarbij de 12-jarige Bram om het leven kwam, zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de Haaksbergenaar strafrechtelijk te vervolgen. Hem zal onder meer dood door schuld ten laste worden gelegd. Afgelopen zomer is een reconstructie uitgevoerd in een poging de oorzaak te achterhalen. De rapportage hiervan is recent afgerond.
De Haaksbergenaar moet volgende maand al voor de rechter verschijnen, zo laat woordvoerder Ivo Evers van het Openbaar Ministerie desgevraagd weten. Er komt geen inleidende pro-formazitting, maar de zaak wordt meteen inhoudelijk behandeld.

Rondvliegende metaaldeeltjes

Bij het ongeluk oudejaarsdag kwam de 12-jarige Bram om het leven, terwijl zijn vriendje Robbin (11) zwaargewond raakte aan beide scheenbenen. Dat gebeurde toen ze een kijkje namen bij een plaatsgenoot, die knalde met de klaphamer. Door onbekende oorzaak ontstond een explosie, waarna de twee jongens werden geraakt door rondvliegende metaaldeeltjes.

Reconstructie

Zoals RTV Oost deze zomer meldde, is op initiatief van het Openbaar Ministerie een reconstructie gehouden. Daarbij werd op een afgelegen militair terrein van Defensie geknald met twee identieke klaphamers van het type zoals dat in Haaksbergen is gebruikt. Deze twee klaphamers waren in beslag genomen bij de verkoper van de spullen, die de apparaten eigenhandig in elkaar had gemonteerd.
Bij de reconstructie ging het om een besloten sessie, waarbij behalve experts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) alleen leden van het rechercheteam, de officier van justitie en de advocaat van de verdachte aanwezig mochten zijn.
Tijdens de reconstructie werd meermaals een explosie veroorzaakt. Daarbij was alles erop gericht de omstandigheden zoals in Haaksbergen zo goed mogelijk na te bootsen.

Rapport afgerond

Het rapport van de reconstructie is recent naar diverse betrokken partijen gestuurd, zo bevestigt advocaat Janbart Kalk desgevraagd. Hij staat de Haaksbergenaar bij die verdachte is in deze zaak.
Kalk wil niet inhoudelijk ingaan op de resultaten van de reconstructie: "Het enige wat ik kan zeggen, is dat het rapport het relaas ondersteunt zoals mijn cliënt dat tegenover de politie heeft gedaan."
De raadsman weigert commentaar op vragen of er op basis van de reconstructie wel of geen technische mankementen aan de klaphamer zijn geconstateerd. "Dit is iets dat tijdens de zitting ongetwijfeld uitgebreid aan de orde komt. Maar dit is iets wat ik niet via de media wil bespreken, maar bewaar voor in de rechtszaal."

Dood door schuld

Woordvoerder Ivo Evers van het Openbaar Ministerie meldt dat de strafzaak rond het klaphamerdrama staat gepland voor vrijdag 25 november. "De verdenking luidt dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld", aldus zegsman Evers.
Over de reconstructie doet het OM geen nadere mededelingen.

Reactie ouders Bram

Advocaat Sébas Diekstra, die de ouders van Bram bijstaat, in een reactie: "Mijn cliënten zeggen het "opmerkelijk" te vinden dat de raadsman van de verdachte nu doet alsof de verdediging niet in de media op de zaak wil ingaan. Het relaas van de verdachte werd echter al voor de uitvaart van Bram in de media gebracht. Dat was voor de ouders uitermate pijnlijk. Nu wordt de inhoudelijke mededeling gedaan dat de reconstructie het verhaal van de verdachte bevestigt, maar vervolgens wordt er net gedaan alsof de verdediging niet wil dat de zaak inhoudelijk in de media besproken wordt."

Vriendje Robbin

Het gewonde vriendje Robbin kampt tot op de dag van vandaag zowel fysiek als mentaal met de naweeën van het drama, zo meldt letselschadeadvocaat Corinne Jeekel, die de familie juridisch bijstaat. Eerder al liet ze weten dat Robbin zijn vriendje Bram nog iedere dag mist.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.