nieuws

'Glanerbrug wil grootste deel van meteoriet terug'

Glanerbrug wil het grootste deel van de meteoriet terug die exact 25 jaar geleden op het huis van de familie Wichman aan de Gronausestraat viel.
De meteoriet ligt nu een museum in Leiden. Initiatiefnemers Henk Louis en Joan Oldersma betreuren dat. Bij de onthulling van een plaquette in de vorm van een zwerfkei op de plek van de inslag, heeft het duo dit bepleit bij wethouder Hateboer.

Stuk steen op zolder woning

De woning van de familie Wichman waar de meteoriet werd gevonden op 7 april 1990 is inmiddels afgebroken. Aanvankelijk werd bij de vondst op zolder nog gedacht aan vandalisme. Al snel bleek het echt om een stuk ruimtesteen te gaan.

Vijfde meteoriet in Nederland

Honderden mensen in Nederland, Duitsland en zelfs Denemarken zagen op die vroege avond in april een heldere vuurbol aan de hemel die zich met grote snelheid in zuidwestelijke richting bewoog. De meteoriet uit Glanerbrug is de vijfde die in een periode van 175 jaar in Nederland is ingeslagen.
Initiatiefnemer Joan Oldersma heeft een heel klein deel van de meteoriet via via kunnen bemachtigen. Vier jaar geleden kreeg hij het in handen via een verzamelaar uit Brabant.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.