Nieuws

Deurbelactie in Borne moet winkels en horeca toegankelijk houden voor rolstoelers

Borne moet toegankelijk blijven voor rolstoelers (foto ter illustratie)
Borne moet toegankelijk blijven voor rolstoelers (foto ter illustratie) © iStock / Getty Images Plus
Het is eigenlijk doodsimpel, zegt Marianne Stevelink van de Stichting Ervaringsdeskundigen Handicap Borne. "Een deurbel en een sticker, voor 50 euro ben je klaar!" Vandaag worden ze bij winkels en horecagelegenheden in Borne opgeplakt, om ook tijdens de energiecrisis toegankelijk te blijven voor mensen die in een rolstoel zitten of op een andere manier minder mobiel zijn.
We moeten vanwege het klimaat en de hoge gasprijzen zuiniger omgaan met energie. Veel winkels en horecagelegenheden houden daarom de deuren dicht. Maar daardoor wordt het voor veel mensen een stuk lastiger om binnen te komen.
"Het is deze week ook de week van de toegankelijkheid en ik vind dit wel mooi samenvallen met het probleem dat we hebben met de gasprijzen en energie. Als je kijkt naar de winkels vind ik het heel terecht dat ze de deuren dicht doen, maar wij kwamen ook tot de conclusie dat het dan voor ons heel lastig is om binnen te komen."

Drangers en glazen deuren

"Deuren hebben vaak een dranger, dus je moet al enige kracht uitoefenen om de deur open te kunnen doen", vertelt Stevelink. "En vaak zijn het glazen deuren en je kunt moeilijk met je scootmobiel of rolstoel tegen zo'n deur aanrijden, want dan beschadig je de deur."
Met stickers en een draadloze deurbel moet dat probleem worden getackeld. Op de sticker staat: "U kunt op de bel drukken wanneer u hulp nodig heeft bij het opnemen van de deur, wij komen u dan zo spoedig mogelijk helpen." De draadloze deurbellen worden op de deurpost geplakt. "En zo maken we alle winkels en horeca in Borne toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn."

Landelijk uitrollen

Zo'n simpele oplossing, waarom is dit niet al gewoonte in Nederland? "Ja dat heb ik me ook wel eens afgevraagd", zegt Stevelink. "Ik heb de provincie hierover ook benaderd, ook Rick Brink, oud-minister van Gehandicaptenzaken. Ik vind dat we dit in heel Nederland moeten uitrollen, het is een doodsimpele oplossing en een goedkope oplossing."
"Je kunt kunt van winkeliers niet verwachten dat ze allemaal elektrische deuren hebben, maar een deurbel en een sticker en je bent voor 50 euro klaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.