Nieuws

Straffeloos 'gevonden' verkeers- en straatnaamborden terugbrengen kan nu in Kampen

Kampen houdt inleveractie voor verkeersborden
Kampen houdt inleveractie voor verkeersborden © iStock / Getty Images Plus
Ze hangen in studentenhuizen, keten, achter tuinen en op zolders: verkeers- en straatnaamborden zijn roofgoed. Ook in Kampen, waar jaarlijks honderden verkeers- en plaatsnaamborden spoorloos verdwijnen. Dat levert gevaarlijke situaties én een flinke kostenpost op. Om die zoveel mogelijk te beperken houdt de gemeente Kampen vandaag, morgen en volgende week een inleveractie, waarbij mensen zonder risico op een boete verkeersborden kunnen terugbrengen.
"Het zijn per jaar zo'n 300 borden die verdwijnen", vertelt burgemeester Sander de Rouwe van Kampen. "Dat zijn straatnaamborden, maar ook borden van de provincie en de gemeente. Dat zijn er best veel en daar zit dus ook een financiële component aan: een schade van tienduizenden euro's. Dat geld kunnen we ook aan verenigingen geven die het nodig hebben."
En verdwenen verkeersborden leveren ook gevaarlijk verkeerssituaties op, aldus De Rouwe. "Bijvoorbeeld een straat waar je niet in mag rijden met de auto en het bord is ineens weg, dat levert onveilige situaties op." Het is gevaarlijk, niet netjes en het is bovendien gewoon strafbaar om (verkeers)borden weg te halen.

Boete en aantekening

"Er staat een boete op van meer dan honderd euro en ik heb me laten vertellen dat je ook een aantekening krijgt op je strafblad", aldus de burgemeester. "Wat dat betreft is het dus best wel serieus."
We snappen dat Kampen een heel mooie gemeente is, maar als je een souvenir wilt hebben doe dat dan via de middenstand.
Burgemeester De Rouwe over stelen van verkeers- en straatnaamborden
Om dat te voorkomen organiseert de gemeente nu dus een aantal inlevermomenten, waarbij mensen zonder kans op een boete en aantekening verkeers- en straatnaamborden kunnen inleveren. "We gaan ze opnieuw gebruiken. Als het kan direct, maar het metaal kunnen we ook opnieuw gebruiken, afhankelijk van de staat van de borden"
"We snappen dat Kampen een heel mooie gemeente is, maar als je een souvenir wilt hebben doe dat dan via de middenstand en niet op deze manier. Het aardige van de actie is dat je nog een kadootje krijgt als je het inlevert en we verloten een persoonlijk straatnaambord."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.