nieuws

Boeren Ommerschans zijn tegen UNESCO-status Koloniën van Weldadigheid

Archeologen bij de vondst van resten van de bedelaarskononie
Archeologen bij de vondst van resten van de bedelaarskononie
Boeren in Ommerschans willen niet dat hun gebied tot UNESCO werelderfgoed wordt verklaard. Dat meldt RTV Drenthe. De boeren zijn bang dat een UNESCO-status in de toekomst problemen oplevert bij bijvoorbeeld het bouwen van een nieuwe stal. Als Ommerschans zich zou afmelden, keurt UNESCO mogelijk de hele aanmelding af.
De Ommerschans is een voormalige Kolonie van Weldadigheid. Samen met onder andere de koloniën Veenhuizen en Frederiksoord in Drenthe, is het gebied aangemeld om in aanmerking te komen voor de status van werelderfgoed. De koloniën werden vanaf 1818 opgericht om armen uit de steden een boerenbestaan op te laten bouwen.
'Geen historie'
Volgens boeren in Ommerschans levert een UNESCO-status in de toekomst problemen op. Ze zijn bang dat ze zich dan door extra procedures moeten worstelen om bijvoorbeeld een bouwvergunning voor een nieuwe stal te krijgen.
"De kosten daarvan komen voor rekening van de agrariërs, dat vind ik niet eerlijk", zegt boer Henk Herder. Hij woont
in het gebied.

Helder snapt überhaupt niet dat Ommerschans tot werelderfgoed moet worden verklaard. Volgens hem zijn de meest historische gebouwen en landschapsstructuren inmiddels verdwenen en is het een gewoon landbouwgebied geworden. "Als hier een bus Japanners komt, zijn ze teleurgesteld."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.