Nieuws

Zorgorganisaties bereiden zich voor op grote cyberaanval: "Een van de grootste risico's voor de zorg"

Veertien zorgorganisaties in Twente hielden een oefening om zich voor te bereiden op cyberaanvallen.
Veertien zorgorganisaties in Twente hielden een oefening om zich voor te bereiden op cyberaanvallen. © RTV Oost
Oefenen voor rampen- en crisissituaties; Zorgorganisaties in Overijssel doen dat regelmatig. Maar waar in het verleden de nadruk vooral lag op grote incidenten met veel slachtoffers, gaat nu ook nadrukkelijk de aandacht naar cyberaanvallen.
Hoe bereiden zorgorganisaties zich voor op cyberaanvallen en wat is het effect op de zorgketen als één of meerdere zorgorganisaties dreigen uit te vallen? Die vragen kwamen gisteren aan bod tijdens de oefening 'Digitale Ontwrichting' die in Twente werd gehouden. Aan de oefening deed onder meer de ziekenhuizen Medisch Spectrum Twente en ZGT mee. Maar ook GGD Twente en Huisartsenzorg Twente. In totaal ging het om veertien zorgorganisaties.

Tevreden

"Ik vind dat ze het goed doen", zegt Manon Bruens die de oefening begeleidt. "Al heel snel in de oefening is de regionale samenwerking opgezocht. Ze hebben elkaar geïnformeerd. Ze hebben het dus niet alleen maar intern gehouden. Dat vind ik erg goed gaan."
In Overijssel is de belangrijkste hack gepleegd bij de gemeente Hof van Twente. De hack was zo ernstig dat de dienstverlening dagenlang volledig plat kwam te liggen. Paspoorten en rijbewijzen konden niet uitgegeven worden en uitkeringen werden niet uitbetaald. De schade bedroeg miljoenen euro's.

Dagelijks cyberaanvallen

"We zijn hier twee jaar geleden mee begonnen", zegt Bruens. "Een cyberaanval is één van de grootste risico's voor de zorg." Ziekenhuizen, huisartsenposten en andere zorgorganisaties krijgen momenteel dagelijks te maken met cyberdreigingen- en werkelijke aanvallen van buitenaf. Dit blijkt uit het Dreigingsbeeld voor de Zorg vanuit het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg (Z-CERT)
Tijdens de oefening werd een realistische en grootschalige cyberaanval op de zorgsector gesimuleerd. De cyberaanval richtte zich op de zorgorganisaties binnen de regio Twente en Oost-Achterhoek en had ontwrichtende gevolgen voor de continuïteit van de acute zorg in de regio. De opgeschaalde crisisteams van de deelnemende zorgorganisaties waren vervolgens aan zet; zij moesten ervoor zorgen dat ze de crisis op een gepaste manier managen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.