Nieuws

Armoedebestrijders roepen op tot maatregelen: ‘compensatie lost probleem niet op’

Het aantal bijstandsuitkeringen in Twente loopt terug
Het aantal bijstandsuitkeringen in Twente loopt terug © Pixabay
Er moeten structurele oplossingen komen, onder meer vanuit de overheid, om de verder groeiende armoede in Nederland te bestrijden. Compensatie voor energiekosten of hulp via voedselbanken of stichtingen zijn lapmiddelen, maar lossen uiteindelijk het probleem niet op. Dat zegt voorzitter Ayfer Koç van Gelijkspel, dat zich inzet voor meer diversiteit en kansengelijkheid. "Gemeenten moeten naar onorthodoxe maatregelen kijken, we zitten in zware tijden."
Het is de week van diversiteit en inclusie, waarin het gaat over mensen die buiten de boot vallen vanwege hun geaardheid, huidskleur, geloof, afkomst of beperking. Maar ook door armoede, een steeds groter wordend probleem. Zoals in Enschede, waar Koç woont en ziet wat de gevolgen zijn.
"Het gaat steeds slechter, we zijn een rijk land maar als je kijkt naar de armoedecijfers die stijgen en nog meer gaan stijgen door onder meer de energiecrisis en de inflatie... Ik maak me oprecht zorgen, hoe gaat het straks?"

Groeiende kloof

"Als je al die schrijnende verhalen hoort over kinderen die zonder ontbijt naar school gaan. De kloof wordt groter en de groep die het niet kan redden ook. Mensen die in de zorg of onderwijs werken, de middeninkomens die normaal best prima konden rondkomen, komen nu ook in de problemen. Dat is zorgwekkend."
Evelien van Hattem uit Enschede onderschrijft de zorgen. Samen met haar man richtte ze Stop Armoede 053 op, een stichting die vooral kinderen en ook ouderen die in armoede leven probeert te helpen. "Ik heb zelf in armoede geleefd, ben in armoede opgegroeid. Ik kon het niet aanzien dat kinderen niks hadden, dat ouders geen eten hadden. Daarom ben ik aan de slag gegaan om ze te helpen."
Je moet je realiseren dat je steeds meer activiteiten en andere dingen niet meer kunt doen en in een sociaal isolement terechtkomt.
Ayfer Koç over gevolgen van armoede
Armoede heeft grote gevolgen voor mensen zeggen beide vrouwen, weten ze ook uit eigen ervaring. "Vroeger voelde ik wel dat ik buiten de samenleving stond", vertelt Van Hattem. "Je kunt niet meedoen met merkkleding, je kunt eigenlijk nergens aan meedoen omdat er geen financiële mogelijkheden voor zijn. Dan lig je als kind echt buiten de groep. Je wordt niet snel uitgenodigd voor kinderfeestjes, ze willen haast niet met je spelen, je wordt gepest."
Koç vult aan: "Geen geld voor de sportvereniging, mijn ouders konden niet eens een schoolreisje betalen. Gelukkig hielp de school dan wel, maar dat zijn dingen die je als kind nooit meer vergeet. Dat hou je ook in je achterhoofd, dat je dat nooit meer mee wilt maken. Je moet je realiseren dat je steeds meer activiteiten en andere dingen niet meer kunt doen en in een sociaal isolement terechtkomt."

Kinderen en ouderen

De stichting van Evelien van Hattem en haar man heeft het druk, ook omdat veel mensen die het wel nodig hebben, niet in aanmerking komen voor bijvoorbeeld de voedselbank. Dat komt door de inkomensdrempel die wordt gehanteerd, of mensen zitten niet in de schuldhulpverlening.
"We helpen mensen die echt niet meer rond kunnen komen met voedsel, kleding, speelgoed", vertelt Van Hattem. "Sinterklaas en Kerst, dagjes weg voor de kinderen. We richten ons steeds meer op de kinderen, omdat je bijvoorbeeld hoort dat ze met honger naar school gaan, of geen lunch mee hebben."
"Maar ook oudere mensen komen we tegen. Oudere mensen zijn soms best eigenwijs om hulp te vragen, dus voor ze over die drempel gaan zijn ze al ten einde raad. Echt schrijnende gevallen, zelfs zo erg dat mensen gewoon niet meer willen leven, het niet meer zien zitten en al dagen niet meer hebben gegeten."
"We komen gezinnen tegen die 800 euro per maand moeten betalen aan energiekosten, terwijl ze maar een klein inkomen hebben. Dus ze houden niks over om de andere lasten te betalen of überhaupt eten te kopen."

Onorthodoxe maatregelen

Een stichting als Stop Armoede 053 is heel erg belangrijk volgens Koç. "Mensen die langskomen kunnen nergens terecht, dus ook niet meer bij de voedselbank. Die zitten met de handen in het haar. Dan is dit een prachtig initiatief waarbij ze kan helpen."
Maar het zijn lapmiddelen en geen structurele oplossingen, en die zijn juist heel hard nodig. "We moeten het samen oplossen, als je iemand kunt helpen: doe dat dan. De overheid kan niet alles oplossen, maar er moeten wel structurele oplossingen komen. En dat moet wel vanuit de overheid komen. Gemeenten moeten naar onorthodoxe maatregelen kijken, we zitten in zware tijden. Kijk naar lange termijn wat helpt echt tegen armoede."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.