Nieuws

Honderden meldingen over te volle treinen die door Overijssel rijden

Volop klachten over volle treinen die door Overijssel rijden.
Volop klachten over volle treinen die door Overijssel rijden. © ANP
Bij het meldpunt volletreinen.nl zijn vorige maand 366 meldingen binnengekomen van reizigers die in een trein zaten die naar, van of door Overijssel reden. Dat blijkt uit navraag van RTV Oost bij het meldpunt van reizigersvereniging Rover. "Op het traject Zwolle-Amersfoort heb je zelfs volle treinen om tien uur in de avond."
In Nederland wordt volop geklaagd over bomvolle treinen bij de NS. Door personeelstekort zetten de spoorwegen minder treinen in, die vaak ook korter zijn. Bij reizigersorganisatie Rover is het aantal klachten afgelopen maand verzesvoudigd.

Te korte treinen

Frank Visser van Rover geeft aan dat iets meer dan de helft van de melders aangeeft dat de drukte wordt veroorzaakt door te korte treinen. "Wij zien dat opvallend veel meldingen gaan over intercity's met slechts één treinstel, juist op het traject Zwolle-Amersfoort."
Op het traject Zwolle-Rotterdam was het gisteren zelfs zo druk dat die trein werd ontruimd.
Vervolgens zetten reizigers het op een lopen richting de stoptrein die zo vol zat dat de conducteur van dienst zich genoodzaakt zag zijn excuses aan te bieden en de passagiers te vragen "een beetje lief voor elkaar te zijn."

Cijfers

Over treinen die van, naar of door Overijssel reden kwamen vorige maand 366 klachten binnen op het meldpunt. 24 reizigers zaten in een Blauwnet trein. De overige reizigers in een trein van de NS. De meeste meldingen gingen over de intercity op de lijn Zwolle-Amersfoort (120 meldingen), de intercity op het traject Zwolle-Groningen (28 meldingen), de intercity tussen Zwolle en Deventer (26 meldingen) en de intercity tussen Amersfoort en Deventer (23 meldingen).
Een treinstel bestaat normaal gesproken uit drie of vier bakken zoals Frank Visser van Rover het omschrijft. Die worden juist op het traject Zwolle-Amersfoort veel gebruikt. "Deze kunnen worden verlengd tot zeven bakken zonder dat er een extra conducteur nodig is", aldus Visser. "Op traject Zwolle-Amersfoort heb je zelfs volle treinen om tien uur 's avonds. De oorzaak is dat NS met maar één treinstel rijdt. Ons advies is: ga met langere treinen rijden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.