Nieuws

Worden de nieuwe schaatskampioenen in Twente klaargestoomd? Sven Kramer Academy in Enschede geopend

De schaatssport een boost geven, dat is het doel van de Sven Kramer Academy. De voormalig wereldtopper moet in Enschede voor een aanzuigende werking zorgen bij IJsbaan Twente. "We willen de sport pushen."
Ondanks dat de naam Sven Kramer voor potentiële schaatstoppers aanlokkelijk klinkt, is het niet de bedoeling dat de academie schaatsclubs in de weg zit. "We willen niet concurreren met de schaatsclubs, want wil we willen juist de kinderen laten doorstromen naar de clubs. Omdat we een terugloop zien in het aantal leden", legt de voormalig topschaatser uit.
Worden de nieuwe kampioenen in Twente klaargestoomd? Sven Kramer Academy in Enschede geopend
"We willen dat zo veel mogelijk kinderen voor hun dertiende op het ijs staan. Of dat nou shorttrack, langebaanschaatsen of curling is. Dat maakt niet uit", benadrukt Kramer. IJsbaan Twente-manager Gianni Romme is blij met de komst van de academie naar Twente. "Het is mooi als bekende gezichten uit de schaatswereld zich zo inzetten. En niet alleen voor de toekomstige topsporters, maar voor iedereen die het leuk vindt om te schaatsen."
Nederland heeft een rijke schaatsgeschiedenis. Romme ziet die graag worden uitgebreid. "Schaatsen zit in ons dna. We moeten ervoor zorgen dat de volgende generatie ook wil schaatsen."

Gesigneerde helm

Dat Kramer nog steeds vele schaatsharten sneller laat kloppen, blijkt wel uit de opkomst. Zo'n tweehonderd jonge schaatsers zijn aangemeld om samen met de voormalig Olympisch kampioen een rondje te schaatsen. Een jongetje dat op een bankje z'n schaatsen weer inruilt voor zijn schoenen, moet even bijkomen van de ervaring. "Het was heel cool", zegt hij enthousiast.
Daarna was er natuurlijk tijd voor een foto en handtekening. "Dit is de handtekening van Sven Kramer", wijst een meisje naar haar helm. Ze heeft deze door Kramer laten signeren. "M'n dag kan niet meer stuk. Deze helm bewaar ik nog heel lang."

Nieuwe wereldtopper

Enschede is niet de enige locatie waar de academie is gevestigd. Kramer: "We zijn in twee jaar flink gegroeid. We zitten ook in Heerenveen en Tilburg. Of we de nieuwe Sven Kramer of Ireen Wüst in huis hebben? Ik weet het niet. Het zou wel top zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.