Nieuws

Taakstraf voor man die brand stichtte in 'gortdroge' berm langs A28 Zwolle

Taakstraf voor man die brand stichtte in 'gortdroge' berm langs A28 Zwolle
Taakstraf voor man die brand stichtte in 'gortdroge' berm langs A28 Zwolle © RTV Oost
Twee mannen (18 en 21) zijn veroordeeld tot taakstraffen omdat ze zich hebben misdragen tijdens boerenacties in Zwolle. De 18-jarige stak een hooibaal in brand langs de A28 en krijgt daarvoor een taakstraf van 60 uur. De andere man gooide bierflessen naar de politie, hij krijgt een taakstraf van 50 uur.
De 18-jarige stond op 27 juni met een groep actievoerders langs de A28 bij Zwolle, waar ze hun onvrede uitspraken over de stikstofmaatregelen. Hij was daar omdat hij zich zorgen maakte over zijn toekomst als boer, zei hij tegen de politierechter.

Droge berm

De politie pakte hem op omdat hij een hooibaal in brand stak langs de snelweg. "De berm was gort- en gortdroog en had in lichterlaaie kunnen staan", benadrukte de officier van justitie.
De man zei dat hij alleen 'probeerde om de baal in brand te steken', maar dat het niet was gelukt. De politierechter geloofde hem niet en legde dezelfde straf op als de officier van justitie had geëist: een taakstraf van 60 uur.

Flessen gegooid

Een week later liep een protest bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle uit de hand. Bij die blokkade waren zo'n tweehonderd personen aanwezig, onder wie de 21-jarige man die vandaag voor de rechter stond.
Hij is geen boer, maar had wel sympathie voor het protest. Hij gaf toe bierflesjes naar de politie gegooid te hebben. ME'ers moesten hem in het politiebusje langdurig in bedwang houden. "Ik had eerder moeten vertrekken", zei hij over die avond.
Tegen hem werd een voorwaardelijke taakstraf van 50 uur geëist en ook hier nam de rechter dat over. De politierechter benadrukte in beide zaken dat de boerenprotesten veel overlast veroorzaakt hebben. "Het zijn roerige tijden, politie en brandweer moesten constant uitrukken en het leidde tot bedreigingen. U maakte daar deel van uit."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.