Nieuws

Gemeente Enschede schorst kritische ambtenaar na uitlatingen over angstcultuur

© RTV Oost / Kevin Drieze
De gemeente Enschede heeft Willy Heesen op non-actief gezet. De ambtenaar deed afgelopen maandag uitgebreid zijn verhaal bij RTV Oost over de angstcultuur die er volgens hem en verschillende collega's binnen de gemeente Enschede heerst. Volgens gemeentesecretaris Kees Meijer zijn de uitlatingen 'van dien aard' dat Heesen voorlopig geen werkzaamheden meer voor de gemeente kan verrichten.
Heesen, die al sinds 1985 voor de gemeente Enschede werkt, deed zijn verhaal met naam en toenaam. "Praten met de pers is de laatste stap, maar blijkbaar is het nodig. Ik zie geen andere weg meer", zei hij.
De ambtenaar zegt zich onveilig te voelen binnen de gemeente. "Ik word geïntimideerd en je merkt aan alles dat ze je liever kwijt dan rijk zijn. Ik ben betrokken bij de organisatie, maar als je kritisch bent, ben je aan de beurt."

Op non-actief

Gisteren kreeg Heesen te horen dat hij geschorst is en tot nader order geen werkzaamheden meer mag verrichten. "De afgelopen week zijn enkele negatieve perspublicaties verschenen over de gemeente Enschede. U speelt daarin een hoofdrol en wordt bovendien sprekend opgevoerd", schrijft gemeentesecretaris Kees Meijer in een brief die in handen is van RTV Oost.
Hij vraagt daarbij met klem aan Heesen om zich niet in het openbaar uit te laten over de schorsing. Ook wil de gemeentesecretaris in gesprek met de kritische ambtenaar. "Het schorsen is een bevestiging van intimidatie. Een voorbeeld stellen voor anderen: ga je naar de pers, dan krijg je een probleem", vindt Heesen.
Burgemeester Roelof Bleker van Enschede wilde eerder deze week niet reageren op de publicaties van RTV Oost. Hij verwees daarbij naar de gemeentesecretaris.
De gemeente Enschede weet al zeker anderhalf jaar dat ambtenaren een angstcultuur ervaren binnen de organisatie, maar greep niet in. Signalen van intimidatie en onveiligheid zijn genegeerd en zelfs ontkend tot woede van klokkenluiders en in elk geval een deel van de Ondernemingsraad, blijkt uit onderzoek van RTV Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.