nieuws

Onthulling van zwerfkei met plaquette ter herinnering aan meteoriet Glanerbrug

Vanaf vandaag is aan de Gronausestraat tussen Enschede en Glanerbrug de zwerfkei met plaquette ter herinnering aan de meteorietinslag van 7 april 1990 te bewonderen.
De 855 gram wegende meteoriet boorde zich precies 25 jaar geleden om 19.32 uur door het dak van het woonhuis van de familie Wichmann tussen Enschede en Glanerbrug. Honderden mensen in Nederland, Duitsland en zelfs Denemarken zagen de vuurbal, die de meteoriet produceerde.
Na ruim een jaar plannen, regelen en vergunningen aanvragen, is de zwerfkei met het plaquette erop dan eindelijk te zien. Voor de Glanerbruggers Henk Louis Maas en Joan Oldersma ging de wens vandaag in vervulling. De initiatiefnemers zijn allebei enthousiast lid van de Koninklijke Nederlandse verenging voor weer- en sterrenkunde. Het idee voor de zwerfkei kwam hier ook uit voort. Joan is sinds een tijdje eigenaar van een 1,2 gram wegend stukje van de betreffende meteoriet.

Vijf meteorieten in laatste 175 jaar

In de laatste 175 jaar zijn in Nederland vier andere meteorieten ingeslagen; in Uden (1840), Utrecht (1843), Diepenveen (1873) en in Ellemeet (1925). Het grootste gedeelte van de meteoriet (135 gram) ligt momenteel in het Naturalis Biodiversiteit Center in Leiden. Dit vinden Joan en Henk uiteraard jammer: "Het is hier neergekomen, dus eigenlijk hoort hij ook thuis in Twente."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.