Nieuwe GGZ-instelling in Almelo ziet verbetering in contact met buurt

Buurtbewoners waren aanvankelijk sceptisch maar een maand na de opening is directeur Arnoud Jansen tevreden over het gloednieuwe Westerdok in Almelo. De nieuwe ggz-instelling van Dimence staat midden in een woonwijk in Almelo. "Psychiatrie middenin de samenleving werkt. Je moet de geestelijke gezondheidszorg niet wegstoppen omdat het een beetje eng is", aldus Jansen. "Het contact is er nu met de buurt. En daar zijn we blij mee."

Voor en na de opening was er flink wat commotie over Westerdok dat aan de rand van het centrum van Almelo staat. Maar Dimence koos bewust voor deze plek omdat het volgens de instelling goed is als psychiatrie zichtbaar is in de samenleving.

Muur

"Een op de viert mensen krijgt in zijn leven te maken met psychiatrie", zegt directeur Arnoud Jansen van Dimence. "Dus moeten we mensen niet wegstoppen achter een hoge muur, maar zo dicht mogelijk bij de samenleving zien te houden."

Een maand na de opening, ziet Jansen het contact met de buurt veranderen en verbeteren. Er wordt ook bewust contact gezocht met omwonenden. In het restaurant van de zorginstelling zijn bezoekers welkom. Buurtbewoners en belangstellenden kunnen er een kop koffie komen drinken of een hapje eten.

Toekomst

Dimence noemt het 'het gebouw voor de geestelijke gezondheid van de toekomst'. Opvallend aan het nieuwe gebouw is de grote, open hal met restaurant bij binnenkomst en een wand vol planten die een buitengevoel moet creëren. Ook de aanmeldzuil is nieuw. Cliënten kunnen via een computer in de hal melden dat ze er zijn en de hulpverlener krijgt via de eigen computer een seintje dat de afspraak binnen is.

Volgens Dimence hebben de werknemers heel veel inspraak en inbreng gehad in het ontwerp van het gebouw. Onder het moto "Bouwen aan zorg doe je met mensen en niet met stenen" is er een gebouw voor de geestelijke gezondheidszorg van de toekomst gerealiseerd.

Isoleercel

Vroeger werden agressieve patiënten in een isoleercel opgesloten, maar volgens teamleider Ed van Harn gebeurt dat in Westerdok niet meer. Tegenwoordig gaat een patent onder begeleiding naar een verpoosruimte, waar een bank en tafel staat en waar via een groot LED scherm het licht gedimd kan worden, muziek of een televisiezender uitgekozen kan worden en de sfeer aangepast kan worden door één druk op de knop.

Meer over dit onderwerp:
dimence GGZ Almelo Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren