Nieuws

Voorvechter Molukse zaak Leo Reawaruw overleden

De bekende voorvechter van de Molukse zaak, Leo Reawaruw uit Leeuwarden, is vrijdag op 62-jarige leeftijd overleden. Reawaruw heeft zich als frontman van de stichting Maluku4Maluku met succes ingezet voor de veteranenstatus van Knil-militairen, onder meer in Wierden..
Ook was hij bedenker van de bijzondere status voor graven van de eerste generatie Knil-militairen in Nederland. Hij zette zich vooral in voor uitbetaling van de achterstallige salarissen en pensioenrechten van deze inmiddels kleine groep hoogbejaarde oud-militairen. Eerherstel van deze groep vond hij van groot belang.
Reawaruw kwam vaak in Wierden, waar de grootste gemeenschap van eerste generatie Molukkers woont. In 2015 sprak hij hier met hoogbejaarde Molukkers en hielp hen bij het aanvragen van de veteranenstatus. Officieel hadden deze mannen, allemaal op zeer gevorderde leeftijd, geen recht op een veteranenpensioen. Bij de overdracht van Nederlands-Indië zijn alle rechten van de militairen naar Indonesië overgegaan. De Molukkers vochten in Nederlandse dienst en werden in de jaren vijftig gedwongen om naar Nederland te komen.

Status 'bijzondere graven'

Wierden was de eerste gemeente waar Reawaruw zich met succes inzette voor de status van 'bijzonder graf' voor overleden veteranen in het algemeen en voor Knil-veteranen in het bijzonder. Deze graven zullen niet meer worden geruimd. Het gaat daarbij onder meer om het graf van Abe Paliama, die in 2020 overleed. In 2018 was Paliama er nog bij toen de Knil-veteranen op Reawaruws initiatief voor het eerst aanwezig bij de landelijke veteranendag. Wierdenaar Paliama mocht mee naar de Ridderzaal en kreeg een eregroet van de Koning. Dankzij zijn uitgebreide netwerk en goede contacten met de legertop wist Reawaruw veel in beweging te zetten. Zo was hij zeer verguld met de komst van de Koning aan Wierden in juli van dit jaar.

Vergeten kinderen

Bij hun gedwongen vertrek naar Nederland in de jaren vijftig, op dienstbevel, moesten de militairen vaak gezinsleden achterlaten in Indonesië. Dat leidde in veel gevallen tot schrijnende situaties. Met zijn stichting Maluku4Maluku spande hij rechtszaken aan tegen de Nederlandse staat om genoegdoening te krijgen voor deze vergeten kinderen. Reawaruw sprak zich ook uit over de slechte leefomstandigheden in de Nederlandse kampen waar de Molukkers werden ondergebracht. Een groot aantal kindergraven, onder meer in Wierden, getuigt van hoge kindersterfte.
Een van de laatste zaken waar Reawaruw zich hard voor maakte, was de herbegrafenis van een overleden Molukse veteraan in Wierden. De laatste wens van deze man was op een militair ereveld te worden begraven. Reawaruw slaagde erin op het hoogste militaire niveau hiervoor toestemming te krijgen maar kreeg tot zijn frustratie nabestaanden niet mee.
Leo Reawaruw wordt woensdag 12 oktober met beperkte militaire eer begraven in Harlingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.