nieuws

Aantal jeugdbendes in Oost-Nederland gedaald

Aanhouding
Aanhouding
Het aantal jeugdgroepen dat hinder of overlast veroorzaakt of criminaliteit bedrijft, is afgelopen jaar gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het aantal is in de politieregio Oost-Nederland - waar Overijssel onder valt - gedaald van bijna twintig naar ruim vijftien jeugdgroepen per 100.000 inwoners.
Het aantal is nog betrekkelijk hoog: met in totaal ruim negentien jeugdgroepen per 100.000 inwoners scoort alleen Limburg hoger. Eind 2014 waren er in heel Nederland 623 jeugdgroepen die zich misdroegen, 18 procent minder dan het jaar ervoor. Alleen in de politieregio's Noord-Holland, Amsterdam en Oost-Brabant neemt het aantal groepen toe. De cijfers zijn te vinden in het rapport 'Problematische Jeugdgroepen in Nederland - Omvang en aard in het najaar van 2014'.
Nederland telde in het najaar van 2014 bijna een kwart minder criminele, elf procent minder overlastgevende en twintig procent minder hinderlijke jeugdgroepen. Relatief gezien telt Limburg de meeste jeugdgroepen, maar daar zitten geen criminele groepen meer bij. Veruit de meeste groepen in deze regio vallen in de categorie 'hinderlijk'. Dat geldt ook voor de politieregio Oost-Nederland. Overlastgevende en criminele jeugdgroepen hebben volgens de schrijvers van het rapport meer impact op de samenleving dan hinderlijke jeugdgroepen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.