Nieuws

Gedeputeerde Van Haaf keert na verkiezingen niet terug, nieuwe lijsttrekker VVD uit Zuid-Holland

© RTV Oost
Monique van Haaf keert na de komende Provinciale Statenverkiezingen niet terug als gedeputeerde. Dat heeft ze de Algemene Ledenvergadering van haar partij VVD laten weten. Daarnaast presenteerde die partij de nieuwe lijsttrekker voor de verkiezingen op 15 maart volgend jaar. Dat is Erwin Hoogland geworden, nu nog Statenlid in Zuid-Holland, maar eerder ook al Statenlid in Overijssel.
Van Haaf is al de tweede gedeputeerde die heeft aangekondigd na de verkiezingen niet terug te zullen keren in de Overijsselse politiek. Eerder kondigde CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum zijn afscheid aan.

Nog één keer

Erwin Hoogland heeft zijn ontslagbrief verstuurd aan de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, Jaap Smit. De vergadering van 12 oktober wordt zijn laatste als lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Door nog één keer aanwezig te zijn, gaat er in die vergadering geen VVD-stem verloren. Daarna gaat het vizier van Erwin Hoogland op Overijssel. Hoogland is momenteel al een huis aan het bouwen in Almelo en heeft, tot dat dat huis klaar is, elders in de stad onderdak gevonden.

Verandering

Het is niet de enige grote verandering die gisteren werd aangekondigd binnen de provinciale VVD in Overijssel. Monique van Haaf heeft zich niet gekandideerd voor de volgende periode en is ook niet meer beschikbaar als gedeputeerde. "Met veel passie heb ik mij acht jaar als VVD-gedeputeerde ingezet voor onze mooie provincie Overijssel", zei ze gisteren tegen de Algemene Ledenvergadering. "Samen met de fractie heb ik veel bereikt en hard gewerkt aan een sterker Overijssel. Met trots kijk ik terug op deze vruchtbare periode. Ik wens mijn opvolger veel succes toe."
Van Haaf had mooie woorden voor de nieuwe lijsttrekker. "Met Erwin als lijstrekker hebben we een politicus met een heldere mening in huis gehaald die het verschil gaat maken voor Overijssel", voorspelt ze.

Unaniem

De leden van de VVD in Overijsel kozen de 58-jarige Hoogland unaniem als lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen. Hij was unaniem voorgedragen door het bestuur en er waren geen tegenkandidaten.
Erwin Hoogland is de lijsttrekker voor de VVD bij de komende Provinciale Statenverkiezingen.
Erwin Hoogland is de lijsttrekker voor de VVD bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. © VVD Overijssel
Hoogland is dankbaar voor het vertrouwen dat de leden in hem stellen: “Ik weet dat ik grote schoenen te vullen heb. Monique van Haaf en Lex Schukking met zijn fractie hebben erg veel werk verzet voor de inwoners van Overijssel.”

Geen onbekende

Hoogland mag dan de afgelopen jaren in Zuid-Holland hebben gezeten. Hij is geen onbekende in de Overijsselse politiek. In 2007 zat hij al in de Provinciale Staten in Overijssel, destijds met jeugdzorg en de luchthaven Twente zijn portefeuille.
Een terugkeer van Hoogland naar Almelo komt ook niet helemaal als verrassing. In maart kondigde hij dat al aan toen hij vragen kreeg van mensen die hadden gezien dat hij op de lijst van de VVD in Almelo stond voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Het is een terugkeer naar zijn roots. Hoogland groeide op in Hengelo, heeft gewoond in Deventer en komt uit een rasechte Almelose familie. Als militair heeft hij onder meer gediend in Bosnië, Macedonië, Irak en Afghanistan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.