Nieuws
Winnaar NK Klompen maken: 'De eerste prijs mocht ik alleen voor de foto even vasthouden'
Voor de derde keer is Martin Dijkman uit Luttenberg met zijn handgemaakte klompen Nederlands kampioen geworden. Dat er in Overijssel klompen gemaakt kunnen worden, blijkt wel uit het feit dat de nummers twee en drie allebei uit Enter komen. "Er is hier gelukkig nog veel kennis."
In zijn atelier in Luttenberg glundert Martin Dijkman met de eerste prijs in zijn ene hand en het winnende paar klompen in zijn andere hand. De prijs bestaat uit een verzilverde klomp van een centimeter of acht. "Het is niet heel groot", lacht Dijkman. "Maar het is ook voor de eer."
De echte eerste prijs mocht hij trouwens niet meenemen naar Overijssel. "Het is de Zilveren Effer", verklaart de winnaar. Dat is een stuk gereedschap, een lepelboor, om klompen mee te maken. Maar deze is van zilver en waarschijnlijk zo kostbaar dat hij Sint-Oedenrode in Brabant niet mag verlaten. Dijkman lachend: "Ik mocht er alleen mee op de foto."
Voor de derde keer is Martin Dijkman uit Luttenberg met zijn handgemaakte klompen, Nederlands kampioen geworden
Zeven uur
Trots is hij op het paar klompen waarmee hij Nederlands kampioen is geworden. Net als de overige acht deelnemers mocht hij thuis in alle rust aan zijn winnende paar werken. "Ik ben er een uur of zeven mee bezig geweest", vertelt Dijkman. "Vroeger waren er veel meer deelnemers. Maar het ambacht is al lang niet meer zo populair. Dat is jammer, maar ik probeer de klomp onder de aandacht te houden. Want het is een uniek, vaak handgemaakt product."
De organisatie van de wedstrijd laat weten dat de klompenmakers door corona een moeilijke periode hebben doorgemaakt. "Maar nu zit alles gelukkig weer in de lift", zegt Marie-Louise Holl, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Klompenmakers. Wel maakt zij zich, net als veel andere beroepsgroepen, zorgen over de stijgende elektriciteitsprijzen. "Voor klompenmakers die machinaal klompen maken is dat een grote kostenpost. Klompen die je nu koopt, zouden eigenlijk voor twee keer de prijs verkocht moeten worden."
Populier of wilg
Toch kijkt Marie-Louise Holl tevreden terug op het Nederlands kampioenschap. "Er is nog aanwas bij het handmatig klompen maken. Er komen zeker mensen bij. Dat is goed nieuws. Maar de machinale klompenmakers blijft een heel klein wereldje." Terug in het atelier vormt Martin Dijkman met een lepelboor de binnenkant van de klomp. "We gebruiken vooral hout van de populier of wilg. Eiken bijvoorbeeld is veel te hard." Dat zullen Gerald Getkate en Daniël Kosters, allebei uit Enter, kunnen bevestigen. Zij veroverden met hun klompen de tweede en derde plek.