Nieuws

Asielzoekerscentrum voor maximaal tien jaar in Albergen

Asielzoekershotel Albergen
Asielzoekershotel Albergen © News United / Dennis Nengerman
De gemeente Tubbergen heeft met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een einddatum afgesproken van het asielzoekerscentrum in Albergen. Het azc blijft maximaal tien jaar open, schrijft de gemeente in een persbericht.
In eerste instantie blijft het azc vijf jaar geopend. Daarna zal er geëvalueerd worden, met mogelijk een nieuwe verlening van vijf jaar. Ook kan dan besloten worden om het azc te sluiten.
In het voormalige hotel ‘t Elshuys worden 150 asielzoekers en statushouders opgevangen.

Wens

De einddatum was een nadrukkelijke wens van de inwoners van het dorp. Die datum was eerst niet afgesproken. Na druk van Albergenaren richting de gemeente, is die einddatum nu dus alsnog afgedwongen.
Die druk op de gemeente werd eind vorige maand nog een keer opgevoerd door de Albergenaren, tijdens een bijeenkomst met inwoners, het COA en de gemeente. Toen zei de gemeente toe om te overwegen om met het COA te onderhandelen over een einddatum.
"De afgelopen week hebben burgemeester en wethouder daarom opnieuw gesprekken gevoerd met het COA en zijn zij tot een akkoord gekomen. Dit wordt gezien als een belangrijke tussenstap om te komen tot een bestuursovereenkomst met het COA", schrijft de gemeente.

'Grootste zorg weggenomen'

Volgens de gemeente hoopt ook het COA dat met deze einddatum 'de grootste zorg' in het dorp is weggenomen. Daarnaast hoopt de gemeente nu dat het azc er definitief kan komen.
"Nu er een einddatum is overeengekomen, hoopt het college dat een bewonersvertegenwoordiging met het COA en de gemeente aan de slag kan om aan alle randvoorwaarden te werken die nodig zijn voor een goed functionerend AZC in Albergen", staat in het persbericht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.