Nieuws

Omwonenden over einddatum azc Albergen: "Tien jaar is ook een hele tijd als het niet goed loopt"

Hotel 't Elshuys in Albergen vanuit de lucht
Hotel 't Elshuys in Albergen vanuit de lucht © ANP
Opluchting of uitgesproken blijdschap is er nog niet bij omwonenden van hotel ‘t Elshuys in Albergen. Eerder vanmiddag maakte de gemeente Tubbergen bekend dat er voor een periode van maximaal tien jaar asielzoekers en statushouders opgevangen worden. Na vijf jaar wordt de opvang geëvalueerd.
“Tien jaar is ook een hele tijd als het niet goed loopt”, vertelt Hennie de Haan, woordvoerster van de omwonenden. “De plek bevindt zich dichtbij bewoning en bedrijvigheid. Maar: een datum is beter dan geen datum.”
Wel vraagt De Haan zich af wat er na vijf jaar besproken wordt. “Ik wil graag weten hoe zwaar die evaluatie is.”

'Een eind moet een eind zijn'

Ook wil de woordvoerster van de omwonenden zwart op wit zien dat de einddatum is afgesproken. “Een eind moet een eind zijn. Het moet een punt zijn, geen komma.”
Ook heeft De Haan geruchten gehoord waarin de gemeenteraad over tien jaar een besluit zou mogen nemen over eventuele voortzetting van de opvang in ‘t Elshuys. “Daar wil ik eerst duidelijkheid over hebben.”

'Een belangrijke tussenstap'

Eerder kwam de gemeente al met staatssecretaris Van der Burg overeen dat het maximale aantal van 150 asielzoekers en statushouders in het hotelgebouw opgevangen worden. Nu er ook een einddatum is vastgelegd, spreekt de gemeente van "een belangrijke tussenstap om te komen tot een bestuursovereenkomst met het COA".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.