nieuws

Journaliste Fréderike Geerdink uit Hengelo vol vertrouwen naar Turkse rechter

Journaliste Frederike Geerdink
Journaliste Frederike Geerdink
Een spannende dag voor journaliste Fréderike Geerdink uit Hengelo. Vandaag moet ze voor de rechter in Turkije verschijnen omdat ze is aangeklaagd voor propaganda voor de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Celstraf dreigt, maar gisteravond zei Geerdink tegen de NOS dat ze uitgaat van vrijspraak.
Geerdink publiceert geregeld over de zaak van de Koerden in Turkije. Begin januari stonden er ineens meerdere politiemannen voor de deur. Haar huis werd doorzocht en de journaliste werd voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.
Voor het bedrijven van propaganda voor de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij kan een jarenlange celstraf worden opgelegd. Maar dat ziet Geerdink niet zo snel gebeuren, zegt ze tegen de NOS. "De wet die tegen mij gebruikt wordt, is in december met de grond gelijkgemaakt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens het hof is de wet in de praktijk nauwelijks toepasbaar."
Geerdink hoopt op vrijspraak. Wat ook kan, is dat ze een celstraf van minder dan twee jaar krijgt. "Dat is in Turkije per definitie een voorwaardelijke straf en op die manier proberen ze zelfcensuur af te dwingen. Maar misschien word ik direct vrijgesproken en sta ik in een uurtje weer buiten."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.