Nieuws

Staatssecretaris Vijlbrief: "Opstarten afvalwaterinjectie kan niet zonder vergunning"

Hekken en waarschuwingsborden rondom een NAM-locatie in Twente
Hekken en waarschuwingsborden rondom een NAM-locatie in Twente © RTV Oost, Oscar Siep
Dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) alsnog afvalwater in Twente wil pompen, roept veel reacties op. De stichting Stop Afvalwater Twente is woest. Volgens Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) moet de NAM dan wel eerst een nieuwe vergunning aanvragen.
Freddy Mensink, voorzitter van de stichting Stop Afvalwater Twente, reageert furieus op het nieuws. "We waren er al bang voor, maar voor het zover is, gaan we nog wel naar de rechter of de Raad van State om de veiligheid van de twee nog resterende injectieputten aan te vechten."

'NAM heeft na 2022 geen geldige vergunning'

Bij het Staatstoezicht op de Mijnen is men duidelijk over de plannen van de NAM. Eind 2020 legde het oliebedrijf uit zichzelf de afvalwaterinjectie stil omdat men bang was de vergunning kwijt te raken. Dat had alles te maken met een zeer regelmatige overschrijding van de maximale vergunningswaarden voor een aantal giftige stoffen in dat afvalwater.
Er was vooral een teveel aan CO2, ethylbenzeen en de giftige stof tolueen. De NAM heeft een vergunning voor een installatie om die tolueen uit het afvalwater te filteren.
SodM-woordvoerder Cynthia Heijne: "De NAM heeft een vergunning voor de tolueen installatie, maar die vergunning loopt tot en met 31 december van dit jaar. Volgens ons kan de NAM niet opstarten zolang er geen nieuwe vergunning is afgegeven."
Bovendien is er volgens Heijne nog een ander probleem voor de NAM. Uit recent onderzoek is gebleken dat de NAM de monitoring van het afvalwater onvoldoende op orde had. Als gevolg daarvan is het monitoringsprogramma aangescherpt.

'Hervatten afvalwaterinjectie kan niet'

Cynthia Heijne: "Het Staatstoezicht heeft positief geadviseerd over de aanscherping van dat monitoringsprogramma, maar dat moet wel nog steeds worden goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken. Als de NAM weer wil opstarten, dan moet dat wel veilig kunnen. Dat is een harde eis van Staatstoezicht."
Ook staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw is duidelijk in zijn reactie op de aangekondigde plannen van de NAM: "De afvalwaterinjectie in Twente kan niet worden hervat. Want per 1 januari vervalt de vergunning en dus is opstarten niet mogelijk. Eerst zal die tolueenvergunning op orde moeten zijn. De NAM is bezig met een schoner alternatief in Drenthe. Als dat veilig kan, kan de oliewinning weer worden hervat.”
Kamerlid Pieter Omtzigt wil het onderwerp vanmiddag meteen voorleggen aan staatssecretaris Vijlbrief, in het vragenuurtje van de Tweede Kamer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.