nieuws

Opluchting bij Fréderike Geerdink: "Had niet anders verwacht maar het blijft Turkije"

Geerdink staat na afloop van de zitting de pers te woord
Geerdink staat na afloop van de zitting de pers te woord
Opluchting bij journaliste Fréderike Geerdink nu het erop lijkt dat ze zal worden vrijgesproken van propaganda voor de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. "Ik had niet anders verwacht maar je weet het maar nooit, het blijft Turkije", aldus de nuchtere Twentse.
Journaliste Geerdink uit Hengelo publiceert geregeld over de zaak van de Koerden in Turkije. Begin januari stonden er ineens politiemannen voor de deur en werd haar huis doorzocht. Ze bleek verdacht te worden van propaganda voor de Koerdische PKK en moest daarom vandaag voor de rechter in Turkije verschijnen.
Vooraf was Geerdink vol vertrouwen over de zaak. Het bewijs tegen haar was erg dun, zo redeneerde ze. Het was gewoon haar werk geweest om te schrijven over de PKK en dat valt onder de persvrijheid. Bovendien is de wet die tegen haar gebruikt wordt, in december met de grond gelijkgemaakt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Toch bleef het spannend. Het is altijd maar de vraag hoe de rechter de zaak beoordeeld. Maar het ziet er goed uit voor Geerdink. De Turkse aanklager vroeg om vrijspraak en Geerdink gaat ervan uit dat de rechter hetzelfde doet. Tot een oordeel kwam het vandaag nog niet: de aanwezige rechter is niet bevoegd voor het doen van een uitspraak.
Maandagmiddag komt de zaak opnieuw voor en volgt de uitspraak. Maar Geerdink haalt alvast opgelucht adem.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.