Nieuws

RIVM registreert weer meer coronagevallen in Overijssel

Coronatest, foto ter illustratie
Coronatest, foto ter illustratie © ANP/Rob Engelaar
Een nieuwe coronagolf zwelt aan. In de afgelopen week zijn ruim in Nederland 23.600 positieve tests geregistreerd. Een week eerder waren dit er nog ruim 19.000. Bovendien worden steeds meer mensen vanwege een coronabesmetting in een ziekenhuis opgenomen, meldt het RIVM. In Overijssel zijn in een aantal gemeenten weer meer coronagevallen gemeld, maar donkerrode plekken op de kaart zoals momenteel in Limburg zijn er nog niet.
Het virus slaat in Overijssel nu relatief meer toe in de gemeenten Zwolle, Ommen, Dalfsen, Deventer, Hof van Twente, Oldenzaal en Losser.
Naast het aantal besmettingen loopt landelijk ook het aantal ziekenhuisopnames snel op. Er liggen nu 1160 mensen in ziekenhuis, van wie 47 op de IC. Het aantal meldingen van sterfgevallen door corona steeg in een week tijd van 20 naar 39.

Weer drukker bij de testlocaties

De testlocaties van de GGD'en krijgen het steeds drukker. Zij voerden vorige week iets meer dan 30.000 coronatests uit, het hoogste aantal sinds eind juli. In twee weken tijd is het aantal mensen dat langs een teststraat gaat, verdubbeld.
Kijk hier hoe het de afgelopen twee weken zat in jouw gemeente met het aantal coronabesmettingen:
Op de bovenstaande kaart vind je per gemeente het aantal positieve coronatest per honderdduizend inwoners. De cijfers gaan over tests die zijn uitgevoerd door de GGD'en in de periode van 28 september tot en met 11 oktober 10.00 uur.

Waarschuwingsniveau verhoogd

Het RIVM adviseerde minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) om het waarschuwingsniveau te verhogen. Kuipers heeft dat inmiddels gedaan. De zogeheten 'thermometer', die sinds vorige maand wordt gebruikt, heeft vier standen. Hij gaat nu vanaf het laagste niveau één stapje omhoog. Bij stand twee is de impact van het coronavirus op de samenleving verhoogd.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaf kwetsbaren vandaag het advies om drukke plekken zo veel mogelijk te vermijden, en om medische mondneusmaskers te dragen als het moeilijk is om 1,5 meter afstand van anderen te houden. Landelijke maatregelen zoals een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer of grootschalig testen worden volgens het RIVM weer ingezet als het aantal coronapatiënten op de intensive cares sterk toeneemt of als het verzuim stijgt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.