Overige sporten

Einde aan suprematie Hoogland en Van den Berg: teamsprinters onttroond als wereldkampioen

Geen vijfde wereldtitel voor Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland (v.l.n.r.)
Geen vijfde wereldtitel voor Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland (v.l.n.r.) © ANP
Nijverdaller Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg uit Kampen zijn onttroond als wereldkampioen op de teamsprint. Samen met Harrie Lavreysen moesten de Overijsselse baanwielrenners in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines verrassend hun meerdere erkennen in Australië.
Daarmee kwam er dus geen vijfde wereldtitel op rij voor de oranje Bullet Train. De afgelopen jaren stond er geen maat op het supertrio, maar twee jaar voor de Olympische Spelen van Parijs vond er een fikse wake-up call plaats.
De uiteindelijke dreun kondigde zich eerder op de avond al voorzichtig aan. Zowel in de kwalificaties als in de eerste ronde was Australië al sneller dan Nederland.

Zinderende finale

In een zinderende finale - en dat was lang geleden - was Australië eveneens te sterk voor Nederland. Na een stroeve start van Van den Berg konden Lavreysen en Hoogland de opgelopen schade niet meer repareren. Leigh Hoffman, Matthew Richardson en Matthew Glaetzer waren iets sneller: 41,600 tegen 41,643.
Het brons was voor Groot-Brittanië, dat in de troostfinale afrekende met Duitsland.

Kyra Lamberink

Bij de teamsprintsters moesten Kyra Lamberink uit Bergentheim, Shanne Braspennincx (vriendin Jeffrey Hoogland) en Steffie van der Peet genoegen nemen met een vierde plek. In de strijd om het brons was Groot-Brittanië achtduizendste van een seconde sneller.
Het goud ging naar de oppermachtige Duitsers, die in de finale China versloegen in een wereldrecord: 45,967.
Geen WK-medaille voor de Nederlandse teamsprintsters
Geen WK-medaille voor de Nederlandse teamsprintsters © ANP

Individuele nummers

Naast de teamsprint komt Hoogland ook nog in actie op de individuele sprint (net als de in Goor woonachtige Sam Ligtlee), de keirin en de kilometer. Ook op dat laatste onderdeel verdedigt Hoogland zijn wereldtitel. Op de individuele sprint en de keirin is hij de vice-wereldkampioen achter Lavreysen.
Lamberink neemt nog deel aan de 500 meter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.