Nieuws

Burgemeester Hardenberg roept buurgemeenten op meer te doen in asielcrisis

Overijssel komt nog ruim zevenhonderd opvangplekken voor asielzoekers tekort. In Hardenberg staat met 750 plekken het grootste asielzoekerscentrum van Overijssel. Burgemeester Maarten Offinga doet een beroep op collega-burgemeesters in de provincie die nog geen azc hebben. "Het hoeft niet in de volume zoals Hardenberg heeft, maar kijk waar mogelijk naar de opvang van asielzoekers."
Zich uitspreken over de situatie in Albergen, waar een verplicht azc komt, wil burgemeester Offinga niet. "Ik ben als burgemeester verantwoordelijk voor Hardenberg en wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen als het gaat om de opvang van asielzoekers", zegt Offinga. "Maar natuurlijk kijk ik naar de omgeving. Het is altijd een appèl naar mijn collega's. En het hoeft ook niet in de volume zoals Hardenberg heeft."

Draagvlak

Het gebrek aan draagvlak is voor veel gemeenten een reden om geen asielzoekerscentrum te willen. "Ik zou alleen maar aanbevelen aan andere gemeenten: zorg voor goede afstemming met je buurt. We hebben hier in Hardenberg met de buurt goede gesprekken. We hebben hun signalen nodig om ervoor te zorgen dat het draagvlak goed blijft."
Het azc in Hardenberg
Het azc in Hardenberg © ANP
Toch was er afgelopen zomer veel overlast rondom het azc in Hardenberg. Winkeldiefstallen, openbare dronkenschap en jonge vrouwen die werden lastiggevallen. Burgemeester Offinga greep in, riep de hulp van de staatssecretaris in en legde een asielzoeker een gebiedsverbod op.

Overlast van azc

"We hebben te maken met ongeveer 750 asielzoekers in het asielzoekerscentrum in Hardenberg", zegt Offinga. "Om heel eerlijk te zijn ging het om vijf tot maximaal tien veiligelanders die deze overlast veroorzaken. Dat vind ik wel heel erg jammer. Zij verpesten het beeld voor de rest."
Offinga noemt bewust de term veiligelanders. "Dat was echt de groep. Ik wil ook niet meegaan in het generaliseren van alle asielzoekers. Ik zie juist dat een heleboel mensen met trots, passie en toewijding een stap willen maken om onderdeel te worden van de samenleving. Ik denk dat wij als Nederlanders daar de deur ook voor open moeten zetten."
De veiligelanders verpesten het beeld voor de rest
Burgemeester Offinga
Het hebben van een asielzoekerscentrum geeft volgens Offinga ook een signaal af. "Het tekent hoe je barmhartig kunt zijn voor je naasten. Ik zou beijveren dat gemeenten de stap gaan maken naar een azc. De ervaring is ook dat, als een azc er eenmaal is, de samenleving er flexibel mee omgaat. Het wordt dan ook wel als een verrijking voor de samenleving ervaren."
Het COA wil de term 'veiligelanders' niet gebruiken. "Maar het klopt dat een kleine groep mensen uit Noord-Afrikaanse landen wel vertegenwoordigd is als het gaat om incidenten op en buiten de locaties", aldus een woordvoerder.

'Niet integreren? Niet welkom'

In de regio IJsselland spannen veel collega-burgemeesters zich in voor de opvang van asielzoekers, zegt Offinga. "Binnen onze burgemeesters is het echt een onderwerp waar we regelmatig over praten. We onderkennen dat er echt iets moeten gebeuren."
De burgemeester van Hardenberg is wel standvastig over veiligelanders en andere overlastgevers. "Laten we heel duidelijk zijn over de vervelende situaties met veiligelanders: mensen die niet willen integreren, zijn niet welkom."
In en rondom het azc in Hardenberg is het de laatste weken weer rustiger. "Ik ben blij hoe de situatie zich stabiliseert", aldus Offinga.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.