Nieuws

Staphorster discotheek Kisteman sluit voorgoed zijn deuren: "Het is mooi geweest"

Staphorster discotheek Kisteman sluit voorgoed zijn deuren
Staphorster discotheek Kisteman sluit voorgoed zijn deuren © RTV Oost / Marcus Siebes
Op oudejaarsdag komt er nog één feest, maar na middernacht is het laatste glas bier getapt. Eigenaar Henri Kisteman vindt het wel welletjes en sluit na ruim 45 jaar de deuren van de geliefde discotheek. Daarmee is het de zoveelste plattelandsdisco die ermee ophoudt. "Festivals hebben het uitgaansleven veranderd."
Hij had het al in maart besloten, vertelt Henri Kisteman door de telefoon vanuit zijn vakantieadres in Spanje. Hij probeerde nog een opvolger te vinden, maar dat liep op niets uit. "Toen besloot ik de tent te sluiten."
De 62-jarige Staphorster was tientallen jaren de uitbater van een van de bekendste discotheken uit de regio. Jongeren uit Staphorst, maar ook uit dorpen ver daarbuiten, kwamen naar de uitgaansgelegenheid om daar feest te vieren.
Maar de laatste jaren zat de klad er in. De bezoekersaantallen liepen ver terug en jongeren kozen liever voor een festival dan een avondje dansen in de plattelandsdiscotheek. "Het uitgaanspatroon is sterk veranderd", legt Kisteman uit. "We moeten te sterk concurreren met de festivals. Afgelopen zomer zijn we maar enkele keren open gegaan voor een paar themafeesten, meer zat er niet in."
We moeten te sterk concurreren met de festivals
Henri Kisteman

Haast niets meer om naartoe te gaan

Met de sluiting komt discotheek Kisteman in een rijtje van eveneens toonaangevende discotheken die al ter ziele zijn. Neem bijvoorbeeld Smithy's Palace in Eesveen, gesloten in 2020, maar ook Lord Nelson in Meppel waarvan de eigenaar het pand vorig jaar te koop zette.
Kisteman wijt het veranderende uitgaansleven ook aan het toenemende aantal regels waaraan de horeca zich moet houden. Zoals het rookverbod. "De aparte rookruimtes waren nog te doen, maar toen de bezoekers alleen op straten mochten roken, merkte je een afname", weet de uitbater. "Maar ook de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol speelde mee. Voor de zestienjarigen is er nu haast niks meer om naartoe te gaan in het weekend."

Afscheid op oudjaarsavond

Op oudejaarsdag is het laatste moment om afscheid te nemen van de discotheek. Na middernacht sluit het voorgoed zijn deuren. "Op verzoek van de gemeente wordt oudjaarsavond binnen gevierd", legt de horecaman uit. "Omdat nieuwjaarsdag op zondag valt wil de gemeente geen feesttent in het dorp."
Nog één keer losgaan dus op de dansvloer, en dan rest alleen nog de herinneringen. Die zullen de bezoekers van de beruchte discotheek altijd bij zich houden. "Het mooist vind ik als kleinkinderen langskomen van opa's en oma's die hier ook op de dansvloer hebben gestaan", vertelt Kisteman. "Dan staan ze hier soms met drie generaties. Prachtig vind ik dat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.