Nieuws

Met de kruiwagen door Den Haag voor aandacht voor een goede bodem

Michael Sijbom met zijn kruiwagen
Michael Sijbom met zijn kruiwagen © RTV Oost
Met de kruiwagen een rondje door Den Haag lopen om aandacht te vragen voor de bodem. Want daar begint het allemaal, vinden de actievoerders. Goed en gezond eten begint bij een vitale bodem. Michael Sijbom, directeur van Landschap Overijssel, loopt ook mee. "Daar hebben we te weinig aandacht voor in dit land, voor een gezonde bodem."
Of de wandelaars net zoveel indruk zullen maken als de boeren die de afgelopen maanden met enige regelmaat naar Den Haag reden, is de vraag. "Ik vind het een mooi symbool, zo'n kruiwagen. Het is voor het eerst in mijn leven. Ik heb nog nooit met een protestmars meegelopen, maar vandaag gebeurt het voor het eerst. Een kruiwagen heeft Sijbom wel eens vast gehad. Niet in mijn eigen tuin. Die laat ik wat verwilderen."

Gepimpt

Die kruiwagen van Sijbom is, zoals hij het zelf omschrijft, nog wel aardig gepimpt. "Ik heb er een boom in gezet, ik heb er een groene zwaailamp in gezet. Dat maakt geen geluid, maar je ziet 'm van een afstand aankomen. Er zit een opgezette uil op en wat mos en heide, dus ik heb er een kunstwerk van gemaakt."
Wat Sijbom betreft kun je niet genoeg actie voeren voor natuur en landschap. "Ik heb het afgelopen jaar gezien dat de samenleving een kant op gegaan is waarbij het altijd om meer gaat en minder aandacht voor de natuur." Sijbom pleit voor meer evenwicht. "Daar kun je niet genoeg actie voor voeren."

Kringlooplandbouw

"Ik weet dat er in Overijssel veel agrariërs zijn die aandacht hebben voor die kringlooplandbouw, landbouw die wat meer in evenwicht is met de natuur." Sijbom wil daar aandacht voor vragen, onder meer bij de Tweede Kamer, waar de mars langskomt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.