Nieuws

Overvaller supermarkt Almelo vluchtte steegje in, cafetariaovervaller Enschede inmiddels aangehouden

Overval op supermarkt Almelo
Overval op supermarkt Almelo © News United / Jan Willem Klein Horstman
De politie heeft de handen vol aan het speuren naar de overvallers die de laatste weken actief zijn. Bij meerdere supermarkten en bij een cafetaria sloegen ze toe. "Ze hebben echt geen idee wat ze hun slachtoffers aandoen voor een buit van een paar tientjes."
Het filiaal van Albert Heijn aan de Nieuwstraat in Almelo. Op dinsdagochtend 4 oktober komt een man, gewapend met een mes, even na acht uur binnen. De supermarkt is dat amper een paar minuten geopend. Het is meteen vrij druk omdat die dag een spaaractie van start gaat. De medewerkster achter de servicebalie heeft eerst een paar klanten geholpen en staat dan oog in oog met de overvaller.

Paniek

"Ze dacht eerst dat het een grapje was", vertelt Anne Coenen van de politie. "Maar al snel had ze in de gaten dat het bittere ernst was. Hij wilde geld en de kassa moest open. Iedereen in de winkel had vrij snel in de gaten dat er een overval plaatsvond, dus er was paniek en er werd ook geprobeerd om de overvaller tegen te houden. Niet alleen voor de medewerkster maar ook voor de klanten was dat een hele nare ervaring."
Tekst gaat verder onder de video
De man graait in de kassalade, maar veel zit daar niet in. Omdat bijna alle klanten pinnen, is er weinig wisselgeld en als iemand betaalt met grote biljetten worden die meteen weggesluisd. Veel heeft de overvaller niet buitgemaakt. "De mensen die dit soort overvallen plegen hebben echt geen idee wat ze hun slachtoffers aandoen voor een buit van een paar tientjes", zegt Coenen. "Ze hebben hier vaak jaren later nog last van."

Vluchtroute

De politie is alle camerabeelden waarop de man te zien is nog aan het onderzoeken. "Daar komen we mogelijk op een later tijdstip mee naar buiten", aldus Coenen. "We willen iedereen wel nu al oproepen mee te denken. De man droeg donkere kleding en had zijn gezicht bedekt. Hij is tussen de 20 en 30 jaar oud, 1.80m lang, heeft een lichte huidskleur en een normaal postuur."
De overvaller legde na de overval bij Albert Heijn aan de Nieuwstraat deze route af
De overvaller legde na de overval bij Albert Heijn aan de Nieuwstraat deze route af © RTV Oost
Uit onderzoek blijkt dat de man is na de overval een flinke route door Almelo heeft afgelegd, om uiteindelijk te eindigen in een steegje, naast een huis aan de Nachtegaalstraat. "We hopen dat iemand hem heeft gezien op dinsdagochtend 4 oktober, tussen 8 en half 9 's ochtends. Mogelijk is hij terug te zien op beelden van een (deurbel)camera. Als dat zo is, dan horen wij dat graag."

Cafetaria Enschede

De schrik zat er ook in Enschede goed in, waar zaterdagavond 8 oktober de eigenaresse van een cafetaria een overvaller in de zaak aantrof. De man kwam vlak voor sluitingstijd, rond 21.40 uur, met een helm op binnen bij de cafetaria aan de Poolmansweg.
De eigenaresse van de zaak is al vaker overvallen en blijft 's avonds voor haar eigen veiligheid altijd dichtbij de keuken staan, zodat ze snel kan vluchten. De man houdt zijn zwarte helm op en als ze hem vraagt wat hij wil is zijn antwoord: "Ik wil geld, doe de kassa open." Daarbij richt hij een vuurwapen op de vrouw.

Lege kassa

De man kijkt in de kassa, maar ziet tot zijn teleurstelling dat daar bijna geen geld in zit. Daarop vertrekt hij, zonder buit. "Ook bij cafetaria's betalen vrijwel alle klanten met pin en hier wordt groot briefgeld snel weggesluisd. In de kassa's zit vrijwel nooit meer dan een paar tientjes", zegt Anne Coenen.
Deze snackbar aan de Poolmansweg in Enschede wed overvallen
Deze snackbar aan de Poolmansweg in Enschede wed overvallen © News United / Dennis Bakker

Overvaller cafetaria aangehouden

Dat de overvaller er zonder buit vandoor is gegaan, wil niet zeggen dat de politie geen energie in de zaak steekt, aldus Coenen. En dar blijkt, want donderdagochtend 27 oktober is in alle vroegte een 38-jarige man door een arrestatieteam aangehouden in zij woning in Enschede.

Tips?

Heb je informatie over deze overvallen? Tip de politie.
- Bel de tiplijn: 0800 - 6070 (gratis nummer)
- Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000
- Stuur politie Almelo of politie Enschede een privébericht op Facebook
- Gebruik het tipformulier

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.