Overige sporten

Van den Berg neemt schuld op zich na mislopen WK-titel teamsprint

Roy van den Berg
Roy van den Berg © Orange Pictures
Roy van den Berg nam woensdagavond de schuld op zich nadat de Nederlandse teamsprinters bij de WK baanwielrennen na vier wereldtitels genoegen hadden moeten nemen met zilver. "Ik was de zwakste schakel. Die gasten hebben het gewoon goed gedaan", doelde de Kampenaar op Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland uit Nijverdal, die het verloren terrein op de Australiërs na de eerste ronde niet meer goed konden maken.
De tegenvallende openingstijden van Van den Berg hadden een reden. De starter, die het tempo in de eerste van drie ronden bepaalt, was de afgelopen twee maanden drie keer door zijn rug gegaan. "We hebben het stil gehouden en de staf heeft wonderen verricht om mij hier aan de start te krijgen."

Vier tienden

Het ontbreken van een volwaardige vervanger brak de ploeg op. "Maar Roy moet de schuld niet op zich nemen. Dat is nergens voor nodig. Het was voor hem doorbijten", zei Hoogland, die net als Lavreysen donderdag alweer in actie komt op het onderdeel keirin.
Lavreysen was eigenlijk niet ontevreden over zijn optreden. "Het ging echt lekker in de finale. Maar we moeten met zijn drieën hard gaan. We doen het samen. Roy is in het verleden vier tienden sneller geweest en dat zit er nog steeds in." Het Nederlandse trio gaf in de finale slechts vier honderdsten van een seconde toe op de Australiërs.

Hoogland tevreden

Ook Nijverdaller Hoogland hield ondanks het zilver een goed gevoel over aan zijn optreden. "Dat is best krom. We raken onze wereldtitel kwijt en voor mijn gevoel hebben we gewoon een heel mooie wedstrijd gereden. Ik was heel verrast toen ik op het scorebord zag dat we niet gewonnen hadden. Ik maak me ook geen zorgen." Van den Berg wilde er ook niet al te lang meer bij stilstaan. "Australië was vandaag gewoon beter, ze rijden ook een supertijd. Dit geeft me nieuwe energie om aan het werk te gaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.