Nieuws

Zwolle heeft de primeur: het eerste WK Streetfishing in de grachten van de binnenstad

Het eerste WK Streetfishing is van start gegaan in de grachten van Zwolle
Het eerste WK Streetfishing is van start gegaan in de grachten van Zwolle © RTV Oost
Deelnemers uit tien landen strijden komende twee dagen in Zwolle om het eerste wereldkampioenschap Streetfishing. Dat is vissen op roofvis in een stadscentrum, waarbij de visser alleen gebruik mag maken van kunstaas.
De regen op het water is geen probleem voor de vissers, verzekert de Nederlandse bondscoach Dennis Horvath. En ook zullen de druppels de vissen niet wegjagen. Sterker, het lagedrukgebied dat nu boven ons hoofd hangt, is juist goed om te vissen. En dat is wat komende dagen op veel plekken langs de grachten in het centrum van Zwolle gebeurt. Sportvissers uit tien, vooral Europese landen, strijden twee dagen lang om het eerste wereldkampioenschap Streetfishing.
Deelnemers uit tien landen doen mee aan het eerste WK Streetfishing. Zwolle heeft de primeur.

Goed viswater

Om half tien rennen de vissers vanaf het Academiehuis Grote Kerk Zwolle naar de twee aangewezen sectoren waarin gevist mag worden. Elk land heeft twee vissende koppels en twee reserve vissers.
De twee koppels vissen elk in een andere sector. Een sector bestaat uit vooraf bepaalde stukken gracht in het centrum van de stad. Dat de vissers na het startsignaal er als een dolle vandoor gaan, heeft een reden. Langs de grachten zijn favoriete visplekjes. Andere vissers moeten minstens tien meter afstand houden tot degene die als eerste een visstek heeft veroverd.
En dan is het geduld hebben en komen de vaardigheden van de vissers van pas. In het Nederlandse team zitten alleen kampioenen. Ervaren topvissers die ongestoord hun ding doen. En dat kan prima in Zwolle, vertelt Klaas Keen. Hij is voorzitter van De Hengelsport Zwolle. "Ik denk dat ze voor Zwolle hebben gekozen omdat we van alle steden misschien wel het beste viswater hebben."
Streetfishing bestaat al langer, alleen was er niet eerder een WK. Keen: "Oorspronkelijk komt deze versie van de hengelsport uit Frankrijk. Uit Parijs om precies te zijn, waar vissers in de Seine visten."

Welzijn

De Nederlandse bondscoach moet aan het begin van de dag meteen bemoedigend optreden. De Nederlandse vissers hadden een betere plek op het oog, maar die was door een ander land al ingepikt. "Kennelijk hadden zij toch nog een betere route dan wij", zegt Horvath. "Geeft niks. Dit soort teleurstellingen horen erbij. Meteen de knop omzetten. Dat doen deze jongens ook."
Niet lang daarna worden de eerste visjes gevangen. De vis wordt voorzichtig gemeten en de visser maakt een foto die in een app wordt geplaatst. "Het is van het grootste belang dat de vis goed wordt behandeld. Een dode vis telt niet mee. Het welzijn van de vis heeft zeker tijdens een wedstrijd prioriteit", verzekert de bondscoach.
Vandaag wordt er tot 15.00 uur gevist. Morgen is de finaledag en weten we welk land zich als eerste wereldkampioen Streetfishing mag noemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.