Nieuws

Deelnemer Martijn beleeft WK Streetfishing niet langs waterkant, maar vanuit hotel

Martijn Leus
Martijn Leus © Eigen foto
De strijd om de winst op de eerste editie van het WK Streetfishing begint vandaag. Tien teams uit de hele wereld struinen langs de stadsgrachten in Zwolle met zo min mogelijk materiaal op zoek naar vis. Martijn Leus uit Oldenzaal is reserve bij het Nederlandse team. Opmerkelijk genoeg staat de 21-jarige niet langs de waterkant, maar beleeft hij het WK vanuit een hotel.
Er is onduidelijkheid over of reserves wel of niet langs het water mogen staan. De organisatie zegt dat het is toegestaan, terwijl de bondscoach van Nederland, Dennis Horvath, zegt dat het niet mag. Horvath heeft besloten dat de twee reserves van de Nederlandse equipe in het hotel blijven. Hij legt uit: "We doen dit om niet de schijn tegen te hebben. We willen achteraf geen onnodige discussies voeren of de reserves informatie vergaren van concurrerende teams en die dan doorspelen aan het Nederlandse team."

Voor computer tijdens WK

In plaats van langs de waterkant volgt reserve Leus het WK voor de computer. Met de andere reserve geeft hij de score en wat andere teams vangen door. "We blijven wel scherp", vertelt Leus, die na meerdere wedstrijden en een NK werd selecteert voor de nationale ploeg.
Eén duo vist al tien jaar met elkaar. Dat lijkt net één persoon
Martijn Leus, visser Nederlands team
Leus vindt het niet erg om vanuit een hotel het WK te beleven. "Ik wist het al een tijdje. Het team bestaat in totaal uit zes vissers. De twee duo's vissen al langer met elkaar en zijn goed op elkaar ingespeeld. Eén duo vist al tien jaar samen, zij lijken net één persoon. Ik zit nog niet lang bij het team. Toch kan ik m'n steentje bijdragen. Naast het werk voor de computer trainden we de afgelopen maanden in Zwolle en zochten we samen naar goede visplekken."

In water gevallen

De kans is klein, maar de mogelijkheid bestaat dat Leus alsnog met hengel in actie komt. "Iedereen is fit, maar tijdens trainingen zijn teamgenoten wel onderuitgegaan. Eén iemand is in het water gevallen. Je doet de gekste dingen om op plekken te komen. Je gaat bijvoorbeeld door hoog gras en over hekjes en gladde stenen."
Ik verwacht dat ik bij het volgende WK wel ga spelen
Martijn Leus, visser Nederlands team
Het WK wordt ieder jaar gehouden. Leus ziet perspectief bij de nationale ploeg. "Als ik langer bij het team zit, heb ik meer tijd om ingespeeld te raken. Ik verwacht dat ik wel ga spelen bij het volgende WK."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.