nieuws

HoSt uit Enschede krijgt mega-order voor houtgestookte energiecentrales in Kroatië

Directeur Herman Klein Teeselink van HoST
Directeur Herman Klein Teeselink van HoST
Het Enschedese HoSt, een bedrijf dat bio-energie installaties bouwt, tekent morgen een contract in Kroatië voor de bouw van twee grote warmtekrachtcentrales. De dubbele opdracht levert zo'n 20 miljoen euro op en dat is goed voor 200 tot 300 manjaren werk in de regio Twente.
HoSt is begin jaren '90 door Holec en Stork opgericht om energieadviezen te geven aan bedrijven. De huidige eigenaar Herman Klein Teeselink nam het bedrijf enkele jaren later over en legde zich vooral toe op de bouw van bio-energie installaties in heel Europa.

80 mensen in dienst

Tegenwoordig werken er in heel Europa zo'n 80 mensen. In Enschede staat het hoofdkantoor, waar zo'n 60 man werkt, vooral hoogopgeleide ingenieurs. HoSt ontwerpt de installaties, de bouw van de onderdelen gebeurt bij onderaannemers in heel Twente, waarna de installatie op locatie wordt opgebouwd.
In Kroatië worden nu twee houtgestookte warmte-krachtcentrales gebouwd, in opdracht van het Kroatische elektriciteitsbedrijf. Het zijn installaties met een rendement van bijna 100 procent, die jaarlijks 30 miljoen kuub aardgas besparen en 3 Megawatt aan stroom opleveren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.