Nieuws

Duizenden kilo's eikels voor varkens Joep en Joep: "Dat eten ze het liefst"

Mathijs (10) en Tobias (10) geven de varkens Joep en Joep een emmer met eikels.
Mathijs (10) en Tobias (10) geven de varkens Joep en Joep een emmer met eikels. © RTV Oost
Het is een komen en gaan van mensen op de boerderij Kleinlangevelsloo in Heino. Tassen, zakken, dozen en emmers vol met eikels worden gebracht. Boer Rob Kleinlangevelsloo is er blij mee, zijn twee varkens Joep en Joep nog meer.
Vorig jaar waren er bijna geen eikels en was er ook geen eikelactie op de boerderij. "Toen waren de eikels die er waren voor de wilde dieren", vertelt Kleinlangevelsloo. Dit jaar zijn er juist veel eikels en die worden ook massaal gebracht. "Wij wegen ze op de weegschaal en storten ze over in jutezakken of kratten. En de varkens krijgen dat het hele jaar te eten in plaats van graan."
Boer Rob Kleinlangevelsloo is blij met alle eikels.
Boer Rob Kleinlangevelsloo is blij met alle eikels. © RTV Oost
Veel kinderen komen eikels langsbrengen. Ook Mathijs (10) is druk bezig geweest met het verzamelen. Als alles netjes gewogen is komt hij een totaal van 25,6 kilo. "Ik heb wel een klein beetje hulp gehad van m'n moeder en m'n zusjes", lacht hij. "Het beste is om een open plek te zoeken en dan als je veel eikels op één plek hebt deze met de hand oprapen. Dat gaat wel het snelste."
Eikels voor varkens Joep en Joep
Dinie Boerdam komt uit Raalte en heeft met haar man de hele week eikels verzameld. "Wij hebben een stuk of vijf eikenbomen achter het huis en die geven een hoop eikels. We zitten nu op 154 kilo." Dinie weet al wat ze gaan doen met de opbrengst. "Een lekker stukje gebak bij de koffie", zegt ze lachend.
Dinie Boerdam komt met haar man 154 kilogram eikels brengen.
Dinie Boerdam komt met haar man 154 kilogram eikels brengen. © RTV Oost
"Het is een win-winsituatie," vertelt Kleinlangevelsloo. "We hebben in Nederland tien miljoen varkens en die worden onder andere gevoerd met granen. Nu kan van het graan bijvoorbeeld brood gebakken worden en worden de varkens direct gevoerd vanuit de natuur. Dat kost geen extra land."
Varkens Joep en Joep lusten de eikels graag. "Ze krijgen meestal een emmer van 10 kilo per dag. Kun je nagaan hoeveel eikels een varken op kan eten op jaarbasis." Inmiddels ligt er al een hele voorraad eikels in de schuur. "We zitten nu op 3000 kilogram, daarmee gaan we de winter wel doorkomen," verzekert Kleinlangevelsloo lachend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.