Nieuws

'Fraudeonderzoek Isala draait om hartimplantaten uit Duitsland'

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle © RTV Oost / Mark Bakker
Het OM vermoedt dat een Duitse verkoper van ICD’s en pacemakers voor miljoenen aan steekpenningen heeft betaald aan Isala-specialisten. Dat schrijft NRC. Er loopt al langer een corruptieonderzoek naar cardiologen in het Zwolse ziekenhuis. Nu blijkt dat de vermoedelijke fraude draait om hartimplantaten.
Al sinds het najaar van 2020 onderzoekt het Openbaar Ministerie betalingen van een Duitse verkoper van ICD’s en pacemakers. Justitie vermoedt dat fabrikant Biotronik voor miljoenen aan steekpenningen heeft betaald aan medisch specialisten. Twee cardiologen van Isala zijn hierom geschorst.

Omstreden ingreep

In het Zwolse ziekenhuis worden de meeste implanteerbare defibrillatoren (ICD’s) van Nederland geplaatst. Het geldt als expertisecentrum, maar binnen de beroepsgroep leidt het hoge aantal implantaties in Zwolle tot discussie. Patiënten in Zwolle zijn zwaarder en ouder en krijgen vaker preventief een apparaat in hun lichaam dan gemiddeld.
Al langer vragen toezichthouders, het ministerie van VWS en zorgverzekeraars zich af of cardiologen niet te snel tot implantatie besluiten. Daarbij worden volgens critici de gezondheidsrisico’s onderschat. Er zijn grote financiële belangen mee gemoeid.
Jaarlijks worden landelijk rond de 6000 ICD’s geplaatst, waarbij alleen de apparatuur al 130 miljoen euro kost. Na een implantatie moet dag en nacht ondersteuning voor de patiënt beschikbaar zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.