Nieuws

FNV kondigt staking aan van buschauffeurs in streekvervoer

FNV kondigt staking aan van buschauffeurs in streekvervoer
FNV kondigt staking aan van buschauffeurs in streekvervoer © RTV Oost
Vakbond FNV roept buschauffeurs in het streekvervoer op te staken. De vakbond eist 'een fatsoenlijke cao' en wil een statement maken 'tegen de afbraak van het openbaar vervoer'. De stakingen zijn aangekondigd voor komende woensdag tot en met vrijdag.
De acties volgen op een reeks stakingen van vorige maand, onder meer in Overijssel. Daarin gaven de chauffeurs de werkgevers vijf weken de tijd om weer om tafel te gaan zitten.

Loonsverhoging

"Dat weigeren ze tot nu toe. Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel", zegt Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer. "Maar de chauffeurs zijn het nu echt zat en laten het er niet bij zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt."
De chauffeurs willen een loonsverhoging ter compensatie van de prijsstijgingen van 10 procent en een koopkrachtverbetering van 100 euro. Daarnaast moeten volgens de vakbond de werkdruk en het personeelstekort aangepakt worden.

Werkdruk

Zo pleit FNV voor een 'generatiepact', waardoor 63-plussers minder kunnen gaan werken met behoud van 80 procent van het salaris en 100 procent pensioenopbouw.
FNV wil dat er betere contracten komen en meer vaste aanstellingen. Van der Gaag: "Daarmee kan de werkdruk verlaagd worden. Doordat er te weinig mensen zijn, komt alle druk te liggen bij het huidige personeel. Dat zorgt mede voor een hoog ziekteverzuim; het gemiddelde in de sector ligt tegen de 20 procent. En dat zorgt weer voor nog meer werkdruk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.