Nieuws

Marc en Reenine lopen Sallandse Wandelvierdaagse blind: "Stok goed vasthouden en met de meute mee"

Marc Oortman en Reenine Stoute lopen de Sallandse Wandelvierdaagse
Marc Oortman en Reenine Stoute lopen de Sallandse Wandelvierdaagse © RTV Oost
Ze zien allebei vrijwel niets, maar het weerhoudt het echtpaar Marc Oortman en Reenine Stoute uit Ermelo er niet van om deel te nemen aan de Sallandse Wandelvierdaagse. Het evenement, dat voor het eerst in drie jaar weer zonder coronamaatregelen plaatsvindt, vinden ze zo mooi en gezellig dat zelfs de komst van een nieuwe hulphond er een week voor is uitgesteld. "De sfeer is hier heerlijk ontspannen, gemoedelijk en het zijn mooie routes. Veel leuker dan de massale vierdaagse in Nijmegen."
Om half elf staan Marc en Reenine al klaar in de tent aan de Domineeskamp in Raalte, de startplek voor de Sallandse Wandelvierdaagse. Een half uurtje later zal het startschot klinken voor de deelnemers die twaalf kilometer lopen. "Normaal lopen we twintig kilometer, maar ik heb wat last van mijn enkel", vertelt Reenine.
Het echtpaar woonde voorheen in Denekamp, waar ze vaak liepen met hun geleidehond Sibbe. Door medische problemen kan de hond niet meer mee tijdens dit soort wandelingen.

Hulphond

"Ik zie links alleen een beetje licht en donker en rechts acht tot tien procent met bril", zegt Marc. "We wachten op een nieuwe hulphond. Die zouden we deze week krijgen, maar omdat we zo graag deelnemen aan de Sallandse Wandelvierdaagse hebben we dat een weekje uitgesteld."
"Dat is toch bijzonder", zegt een trotse voorzitter Jurgen Bruggeman van het Sallandse wandelevenement. "Ik vind het ontzettend dapper dat ze ondanks hun beperking toch twaalf kilometer willen wandelen. Ze gaan de uitdaging altijd graag aan, ze hebben hier al vaker meegedaan. Samen redden ze het heel goed, hoe mooi!"
Sallandse Wandelvierdaagse lopen terwijl je vrijwel niets ziet
Reenine ziet links niets meer, daar heeft ze een oogprothese. Rechts ziet ze alleen contouren en vooral heel wazig. Hoe ze het toch voor elkaar krijgt om een route van twaalf kilometer te lopen? "Ik loop met Marc samen, geef hem een arm of ik hou een stokje tussen ons in. Dat werkt vaak goed. Maar bij deze vierdaagse is het vrij makkelijk, er lopen zoveel mensen mee dat je automatisch met de meute mee loopt. En anders hebben we nog navigatie op de telefoon. Met gesproken aanwijzingen worden we dan door de route geleid."

Pieterpad

"Ik loop het Pieterpad en verder loop ik ook regelmatig", vertelt Marc. "Training genoeg gehad dus. Of deze twaalf kilometer een makkie wordt? Dat zal nog moeten blijken."
Na enkele kilometers lopen Marc en Reenine in de richting van Heino. Om hen heen allerlei zingende medewandelaars. "Het gaat echt lekker. Heerlijk genieten", zegt Reenine lachend. "Ik houd het hengsel van de tas van Marc vast en loop lekker met hem mee. Dan gaat het helemaal goed."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.