Nieuws

Psychologische thriller met mystiek Windesheim als decor

Auteur Jozef Hoek met 'Ontzet', een psychologische thriller waarvoor Windesheim dient als mystiek deccor.
Auteur Jozef Hoek met 'Ontzet', een psychologische thriller waarvoor Windesheim dient als mystiek deccor. © Eigen foto
Jarenlang werkte hij voor justitie en die ervaring komt hem nu goed van pas. Recent zag het tweede boek van Jozef Hoek (55) het levenslicht. Met het rustieke Windesheim dat dient als decor voor deze psychologische thriller. Nadat zijn debuut meteen werd genomineerd voor het Overijssels boek van het jaar, hoopt de auteur dat de opvolger 'Ontzet' op z'n minst zo succesvol wordt.
Jarenlang was Jozef Hoek mediator voor justitie. In die hoedanigheid kwam hij veelvuldig in aanraking met slachtoffers van misdrijven. "Niet dat ik situaties één-op-één overneem, maar bepaalde elementen en ervaringen gebruik ik in mijn boeken."
En ook de ervaringen die hij opdeed tijdens de gastcolleges die hij verzorgde voor de politieschool in Apeldoorn komen hem nu goed van pas. "Wat je in gesprekken met politiemensen vaak terug hoort is dat bij een misdrijf niet zelden al snel bekend is hoe de vork in de steel zit. Maar ja, daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Het lastige is vooral om de bewijslast rond te krijgen en een zaak zo voor de rechter te doen belanden."

Positieve draai

Het schrijven kwam eigenlijk min of meer noodgedwongen op zijn pad. Enkele jaren geleden werd bij hem ME/CVS vastgesteld. In de volksmond bekend als het chronisch vermoeidheidssyndroom.
Omdat hij altijd al een passie koesterde voor schrijven besloot hij van de nood een deugd te maken. "Ik wilde een positieve draai aan mijn ziekte geven. In plaats ervan uit te gaan wat ik niet meer kan, wilde ik juist uitgaan van wat ik nog wél kan. En het mooie aan schrijven is dat je dit op een wat mindere dag gerust even kunt laten liggen. Zo is het balletje eigenlijk vanzelf gaan rollen."
In het boek 'Ontzet' draait het om een rechercheteam dat onderzoek doet naar de mysterieuze verdwijning van een bruid, die op haar eigen trouwdag wordt ontvoerd. Als de leider van het onderzoeksteam Lindehout tot de conclusie komt dat het nog een hele toer wordt om de zaak voor de rechter tot een goed einde te krijgen, besluit hij de kidnapper met eigen wapens te bestrijden. Waarna zich de vraag opwerpt of je kwaad met kwaad mag vergelden.

Mystiek Windesheim

Het boek speelt in de buurt van Windesheim, onder de rook van Zwolle. "Een prachtig gebied", zegt Hoek, die tegenwoordig in Hattem woont, maar daarvoor zestien jaar ingezetene was van Zwolle. "Het heeft een ietwat mystieke sfeer en met die oude landschapsparken in de buurt vormt het het perfecte decor voor een thriller als deze."

Trilogie

De eerste recensies zijn intussen gepubliceerd. "Dat blijft altijd spannend, maar die recensies zijn gelukkig positief. Mijn vorige boek 'Vuurvogel' uit 2020 leverde behalve veel positieve reacties ook een nominatie op voor de eretitel 'Overijssels boek van het jaar'. Vanzelfsprekend hoop ik dat met 'Ontzet' minstens te evenaren." Of er al nieuwe boeken liggen? "Zeker. Op dit moment werk ik aan de opvolger van 'Ontzet' en ik loop al rond met ideeën voor een derde boek in deze reeks. Want uiteindelijk moet het een trilogie worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.