Nieuws

Curator eist tonnen verdwenen zorggeld terug van echtgenoot failliete zorgdirectrice

Curator eist tonnen zorggeld terug van echtgenoot failliete zorgdirectrice
Curator eist tonnen zorggeld terug van echtgenoot failliete zorgdirectrice © RTV Oost
De curator, die het faillissement onderzoekt van Actueel Zorg Twente, eist dat de echtgenoot van de zorgdirectrice de helft van de verdwenen zorggelden terugbetaalt. De curator is daartoe een rechtszaak tegen de echtgenoot begonnen. In totaal gaat het om circa 5,5 ton, zo heeft de curator becijferd. Het geld werd contant gepind vanaf de bedrijfsrekening van het zorgbureau.
In de nasleep van het bankroet van Actueel Zorg Twente gaat het er op zijn minst uiterst turbulent aan toe.
De al jaren slepende zaak kwam destijds aan het rollen nadat de Fiod in 2019 een inval deed in het Almelose kantoor van de commerciële zorgaanbieder. Niet lang na de inval ging het zorgbureau op de fles.

Tonnen contant opgenomen

Vervolgens ontstond er een verhitte strijd tussen de curator en de zorgdirectrice. Zo werd de vrouw op last van de curator bijna een half jaar lang gegijzeld omdat ze niet kon vertellen waarom ze in totaal 1,3 miljoen euro van de bedrijfsrekening had opgenomen voor privédoeleinden.
De vrouw verklaarde onder meer dat haar boekhouder met de noorderzon was vertrokken en daarbij de hele administratie had meegenomen. Opvallend was dat ze vele tonnen 'gewoon' had gepind.
Curator Eddy Kolkman probeert sindsdien te achterhalen waar het zorggeld is gebleven. Voor zijn onderzoek richtte hij onder meer zijn pijlen op Turkije. Om na te gaan of de zorgdirectrice het geld eventueel had doorgesluisd naar haar vaderland of hier wellicht had belegd in onroerend goed. Dit leverde echter niets op.

Meegedeeld in zorggeld

Uit het eerder vandaag gepubliceerde faillissementsverslag van de curator blijkt dat die nu vermoedt dat de echtgenoot van de failliete zorgdirectrice heeft meegedeeld in het zorggeld.
Het verdwenen bedrag heeft hij berekend op 1.142.591 euro. Volgens Kolkman is daarvan "de helft ten goede gekomen aan de echtgenoot". Dit bedrag werd contant opgenomen van de bankrekening van het zorgbedrijf, schrijft de curator in zijn verslag.
De curator schrijft in zijn verslag dat hij van mening is dat er geen aanleiding was dat de echtgenoot zorggeld uitbetaald kreeg ("onverschuldigde betalingen").
Kolkman vindt dan ook dat er wat hem betreft sprake is van "onrechtmatig handelen dan wel ongerechtvaardigde verrijking".

Rechtszaak tegen echtgenoot

Daarop heeft hij de echtgenoot voor de rechter gedaagd om in een civiele procedure dit zorggeld terug te eisen Deze bodemprocedure loopt inmiddels. Voor volgende maand staat er een volgende rolzitting gepland.
De echtgenoot van de zorgdirectrice heeft een advocaat in de arm genomen om de claim aan te vechten.

Erfenis

Ook ligt de curator nog met de zorgdirectrice overhoop over twee erfenissen die ze in haar vaderland Turkije heeft ontvangen. De directrice wil niet zeggen hoeveel geld er met deze erfenissen is gemoeid.
De curator schakelde daarop een Turkse advocaat in, maar die lukte het niet de informatie over de nalatenschappen te achterhalen, zo blijkt verder uit het faillissementsverslag.

Verhuisplannen

Overigens wilde de zorgdirectrice - die intussen ook privé failliet is verklaard - tussentijds verhuizen naar Duitsland, maar de curator heeft dit via een rechtszaak weten te verijdelen.
Eerder al deed de curator aangifte tegen de zorgdirectrice van strafbare feiten.
Behalve de procedures rond het faillissement is er ook nog sprake van het Fiod-onderzoek. Dit is nog niet afgerond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.