nieuws

Nieuw onderzoek ziekte van Lyme moet meer inzicht geven in oorzaak langdurige klachten

Teek
Teek
Er is zaterdag een groot onderzoek begonnen naar de ziekte van Lyme, die wordt overgebracht door teken. Iedereen van 18 jaar en ouder die gebeten is door een teek en aan de antibiotica gaat, kan zich aanmelden. In Overijssel is de kans op een tekenbeet groter dan gemiddeld, omdat hier relatief veel teken voorkomen.
Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 250.000 mensen de ziekte van Lyme. Bij 1.000 tot 2.500 mensen blijven er na de behandeling langdurige klachten zoals vermoeidheid, pijn of concentratiestoornissen. Voor het onderzoek 'LymeProspect' worden mensen benaderd die een antibioticabehandeling krijgen tegen de ziekte van Lyme.
Onderzoekers willen met het onderzoek meer inzicht krijgen in de oorzaken van langdurige klachten. De meeste mensen genezen na een antibioticakuur, maar niet iedereen. Sommige patiënten blijven langdurige klachten houden. Waarom de ene persoon wel klachten krijgt en de ander niet, is onbekend.

Online-vragenlijst

Deelnemers aan het onderzoek worden gevraagd bloed af te geven en een jaar lang elke drie maanden een online-vragenlijst over hun gezondheid in te vullen. Zo hopen de onderzoekers inzicht te krijgen in welke patiënten klachten houden na behandeling en wat daarvoor de verklaring is. Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen het RIVM, AMC, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn.
Aanstaande maandag start ook de Week van de Teek. Daarin wordt door allerlei organisaties aandacht gevraagd voor de ziekte van Lyme en worden mensen opgeroepen extra alert te zijn op tekenbeten.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.