Nieuws

Munitie vliegtuigwrak Enschede tot ontploffing gebracht

Munitie vliegtuigwrak Enschede tot ontploffing gebracht
Munitie vliegtuigwrak Enschede tot ontploffing gebracht © RTV Oost/ Emiel Houben
Op Twente Airport is woensdagmiddag munitie tot ontploffing gebracht die is gevonden bij de opgraving van een Brits vliegtuigwrak. Het vliegtuig, een Hawker Typhoon, stortte in maart 1945 in Enschede neer, vlakbij de Duitse grens.
Met een 'plofje van niks' werd de eerste raket tot ontploffing gebracht bij Twente Airport. Defensie liet in eerste instantie slechts een raket springen, om te kijken wat de impact van de ontploffing is. Dankzij een paar meter grond bovenop de raket was de knal amper waarneembaar. Later werden de overgebleven vijf raketten tot ontploffing gebracht, waardoor de grond meters de lucht in werd geschoten. De opgravingen zijn de hele week nog in volle gang.
De reeds opgegraven munitie bestaat uit zes raketten en twintig millimeter granaten. Bijzonder aan de munitie is dat de raketten naast de kop ook nog een staart hebben. Dat is meestal niet het geval met gevonden munitie. De springstof in de staarten maakt het vernietigen van de munitie wat ingewikkelder.

Langdurige klus

De opgraving in het gebied Aamsveen duurt ondertussen langer dan gepland. Een team archeologen dat vorige week begon had verwacht in enkele dagen klaar te zijn, maar omdat de grond er vol zit met klei, is het zeven van de grond lastig. Naar verwachting zal de klus tot zeker eind deze week in beslag nemen.
Munitie tot ontploffing gebracht in Enschede

Gevonden door hobbyzoeker

Het vliegtuig, een Hawker, ligt op de plek waar de onderzoekers deze hadden verwacht naar aanleiding van een melding van een hobbyzoeker. Het toestel werd geraakt boven het Aamsveen en stortte neer. Onderzoekers troffen vooral kleine metaaldeeltjes aan, gepaard met twee zuurstofflessen en pantserplaten. Projectleider Marc de Jong van de gemeente Enschede vermoedt dat een groot deel van het wrak in de jaren veertig en vijftig uit de grond is getrokken door een lokale loonwerker of ijzerboer. Er werd geen motor aangetroffen, waardoor het definitief vaststellen van het exacte vliegtuig moeilijk is.

Onderzoek mogelijke piloot

Zo'n driehonderd meter verderop werd een lichaam gevonden, zwaar gehavend, zonder kleding. De onderzoekers hopen aanwijzingen te vinden dat oorlogsheld Derek Carter degene was die het vliegtuig bestuurde. Tot nu toe is er niemand die het zeker weet. Het gevonden lichaam heeft een naamloos graf gekregen op de Oosterbegraafplaats in Enschede.
De onderzoekers hopen na de opgravingen duidelijkheid te kunnen geven over het lot van de piloot. Ze hopen iets persoonlijks te vinden, of DNA. Dan is het aan de Britten om het graf op de Oosterbegraafplaats te openen om definitief de identiteit van de piloot vast te kunnen stellen. "Het is onze grote hoop dat we dat graf een naam kunnen geven en de geschiedenis kunnen inkleuren", zegt projectleider Marc de Jong van de gemeente Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.