Nieuws

Dilemma's voor de diaconie in Den Ham: "Mensen weten ons niet te vinden"

Rita Uulders (l) en Janny Nieuwerth
Rita Uulders (l) en Janny Nieuwerth © Ina Brouwer
De diaconie van de gereformeerde kerk in Den Ham wil graag iets betekenen voor mensen die moeite hebben om rond te komen. Ondanks meerdere oproepen in het kerkblad heeft zich nog geen enkel gezin gemeld. Diaken Janny Nieuwerth kan zich niet voorstellen dat er in heel Den Ham geen mensen zijn die hulp goed kunnen gebruiken. "De mensen weten ons helaas niet te vinden."
"Ons motto is dienen, delen en doen", zegt Nieuwerth. Dat willen ze graag waarmaken, maar het blijkt in de praktijk moeilijk om mensen te bereiken. Niet alleen de privacywetgeving is daarbij een obstakel. Mogelijk speelt ook schaamte een rol. Samen met Rita Uulders wil ze het taboe op armoede doorbreken. Nieuwerth: "Je kunt niet zo maar zeggen, je komt door eigen schuld in de problemen. Er zijn heel veel situaties waar je niets aan kunt doen."

Een te grote stap

Haar collega-diaken Rita Uulders is nauw betrokken bij de stichting Manna, waar mensen terecht kunnen voor kleding en voedselpakketten. Uulders ziet mensen bij de kleding- en voedselbank komen van wie ze vermoedt dat zij ook verder wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Maar de stap om meer hulp te vragen bij bijvoorbeeld de kerk is kennelijk voor veel mensen te groot.
Manna is een van de maatschappelijke organisaties die samen het Diaconaal Platform Twenterand vormen. Het DPT bestaat al sinds 2006. Naast Manna participeren onder meer de stichting Leergeld, Lichtpunt (verslavingszorg), BOOT (budgettering) en het Steunpunt Vluchtelingen in het Platform. Het DPT wordt verder ondersteund door de gemeente Twenterand, vrijwilligers, de 21 plaatselijke kerken en ondernemers.
Vanuit de verschillende kerken wordt doorverwezen naar een van deze maatschappelijke organisaties. Als de situatie er om vraagt, springen de diaconieën zelf bij. Door het woud van regels zien mensen vaak door de bomen het bos niet meer. Nieuwerth: "We hadden een gezin dat een tientje te veel verdiende om in aanmerking te komen voor een bepaalde regeling. De diaconie kwam toen te hulp."
Een stapeltje ongeopende post kan een signaal van armoede zijn
Janny Nieuwerth, diaken Gereformeerde kerk Den Ham

Signalen

De diakenen zijn op een avond bijgepraat over signalen die mensen kunnen afgeven als er financiële problemen zijn. Een stapel ongeopende post bijvoorbeeld. Of als het ongewoon koud is in huis. Nieuwerth: "Als je daar een opmerking over maakt, moet je het altijd dicht bij jezelf houden. Zeg dan 'ik merk dat het hier koud is.' Als mensen daar niet op ingaan of met smoesjes komen, weten ze in elk geval dat er interesse van jouw kant is voor hen."
Vaak komen er ook signalen binnen vanuit de scholen, bijvoorbeeld als kinderen er onverzorgd bij lopen. Toch blijft het lastig om het gesprek aan te gaan, beaamt Uulders. "Als diakenen kunnen we wel signaleren maar de oplossingen moeten toch van de deskundigen van het Diaconaal Platform komen." Ze benadrukt dat hulp niet is voorbehouden aan leden van de kerken.
Marken en Noabers
Een jaar geleden heeft de diaconie van de Gereformeerde kerk het contact met de kerkleden anders georganiseerd. Waar een diaken vaak verantwoordelijk was voor het contact met honderden kerkleden, zijn de wijken nu opgedeeld in kleine groepen van zes tot acht gezinnen, de Marken. Iedere Marke heeft een eigen Noaber die als een soort contactpersoon tussen kerk en leden staat.
Uulders: "Mensen zoeken elkaar op voor een kopje koffie of een praatje. Je ziet dat er mooie dingen ontstaan." De schaalverkleining is mede ingegeven door corona. Nieuwerth: "We hadden na de lockdowns de verwachting dat ook het kerkbezoek weer op gang zou komen. Maar dat bleef achter. En je heb het contact met anderen toch nodig."
Zondag 23 oktober in Hoogtij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.