Nieuws

Duizenden Overijsselaars vliegen in herfstvakantie vanaf Münster-Osnabrück: "Ik mijd Schiphol"

Passagier op FMO
Passagier op FMO © ANP
Duizenden inwoners van Overijssel pakken deze herfstvakantie het vliegtuig op Flughafen Münster-Osnabrück (FMO). De luchthaven lijkt garen te spinnen bij de aanhoudende problemen op Schiphol. FMO schat dat deze week zo'n 6.000 Overijsselaars vliegen vanaf de luchthaven. "Ik mijd Schiphol nu bewust", zeggen Nederlanders op de Duitse luchthaven.
Het aantal passagiers op luchthaven Münster-Osnabrück is in de vakantieperiode alweer even hoog als vóór de coronapandemie, in 2019. "We verwachten deze week zo'n 12.000 Nederlandse passagiers, van wie de helft uit Overijssel komt", zegt Detlef Döbberthin van de Duitse luchthaven. "De rest komt uit Drenthe en Gelderland."
Het vliegveld ligt op een uur rijden van Enschede en is daardoor al jaren voor met name inwoners van Twente aantrekkelijk. "Ik kom uit Almelo, dus het is voor ons mooi dichtbij", zegt een vrouw.
"We zijn al meerdere keren vanaf dit vliegveld gevlogen", zegt de Almelose:
Duizenden Overijsselaars vliegen in herfstvakantie vanaf Münster-Osnabrück

Beveiliging in dienst

Bij luchthaven Münster-Osnabrück is het beveiligingspersoneel in loondienst. Dat is op Schiphol en Düsseldorf niet het geval en dat veroorzaakt er nu juist problemen. "Andere luchthavens hebben het probleem dat ze de outsourcing, zoals de beveiliging, hebben uitbesteed aan andere partijen. Wij zetten eigen personeel in en daardoor kunnen we beter plannen. Dat is ook de reden dat we niet zulke lange wachtrijen hebben", zegt Döbberthin.
Schiphol heeft bovendien te maken met veel uitval van vluchten. Ook worden sommige vluchten juist verplaatst naar andere luchthavens, zoals Münster-Osnabrück. "Ik kom uit Amsterdam", zegt een jongeman die net uit Antalya is gevlogen. "Het is voor ons niet om de hoek, maar het was onze eerste vakantie samen." Een andere man, uit Lelystad, kampt met hetzelfde probleem. "Onze vlucht is hiernaartoe verplaatst. Ach ja, het is hier wel lekker rustig."
FMO
FMO © ANP

Klap door corona

Münster-Osnabrück is desondanks de klap van de coronapandemie nog niet te boven. "We verwachten dit jaar 80 procent van het aantal passagiers dat we in 2019 hadden", zegt Döbberthin. Dat betekent voor 2022 ongeveer 750.000 tot 800.000 passagiers. Oktober is met zo'n 120.000 mensen een van de drukste maanden voor de luchthaven.
Of FMO de groei na de coronapandemie vasthoudt, is volgens Döbberthin nog onzeker. "Als er weer grotere problemen met corona komen of met de huidige hoge energieprijzen, dan is de vraag hoe het in 2023 gaat."
Ook de plannen van de luchthaven om op meer bestemmingen te gaan vliegen, zijn nog niet gerealiseerd. Münster-Osnabrück vliegt nu op 22 bestemmingen, maar wil daar nog graag vakantiebestemmingen als Malaga, Ibiza en Kroatië aan toevoegen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.