Nieuws

OM wil stokje steken voor herbenoeming van Sanderink als topman Centric

Gerard Sanderink
Gerard Sanderink © RTV Oost
Het Openbaar Ministerie (OM) stapt naar de Ondernemingskamer vanwege de benoeming van Gerard Sanderink als topman bij Centric. Woensdag werd bekend dat de Twentse zakenman opnieuw aan de slag gaat bij het ICT-bedrijf. Volgens het OM 'versterkt dat de al heersende onrust binnen Centric'.
Het OM wil dat er een onderzoek komt naar Centric en dient hiervoor het verzoek in bij de Ondernemingskamer. In de ogen van het OM 'een eerste stap naar het herstel van gezonde verhoudingen binnen de organisatie'.
Voordat het OM overgaat tot indiening van het verzoek, krijgt de Raad van Bestuur van Centric tot komende maandag de gelegenheid om het besluit terug te draaien.
De Ondernemingskamer is een landelijk Nederlands rechterlijk orgaan dat onderdeel is van het gerechtshof Amsterdam. Het heeft de taak geschillen in Nederlandse vennootschappen te beoordelen en hier bindende uitspraken over te doen.

Vermeende omkoping

Woensdag werd bekend dat Sanderink terugkeert bij Centric. Topmannen Aike Schoots en Louis Luijten stappen juist op vanwege ‘recente ontwikkelingen’ binnen het bedrijf. Om welke ontwikkelingen het gaat, maakt het bedrijf niet bekend.
Sanderink was juist sinds begin dit jaar teruggetreden als bestuursvoorzitter en niet-uitvoerend bestuurder. Vorige maand werd nog bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar de ondernemer, vanwege vermeende omkoping van een Saudische prins.

'Streep door alle inspanningen'

"In de komende periode zal de heer Sanderink samen met de heer P. Mous, niet-uitvoerend bestuurder, zich richten op het aanstellen van een nieuwe board, de strategie en operatie van Centric", meldde het bedrijf woensdag.
In een verklaring laat het OM vandaag weten: "Daarmee is een streep gezet door alle inspanningen van het OM, het bestuur en de ondernemingsraad van Centric. De onderneming blijkt zelf onvoldoende in staat om de rust te herstellen. Het OM concludeert daarom dat het aangewezen is de Ondernemingskamer te verzoeken om te beslissen of, en zo ja, welke maatregelen nodig zijn om de stabiliteit en continuïteit van Centric te waarborgen."
Sanderink kwam de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws door zijn relatie met Rian van Rijbroek. Ze staat bekend als een 'cybercharlatan', iemand die doet alsof ze verstand heeft van de ICT-materie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.