Nieuws

Luttenbergs echtpaar leefde te luxe leventje: drie jaar cel geëist wegens miljoenenfraude

Luttenbergs echtpaar leefde te luxe leventje
Luttenbergs echtpaar leefde te luxe leventje © Getty Images
Huizen in Engeland en Nederland, Mercedessen, Land Rovers, dure horloges en motorboten. Een echtpaar uit Luttenberg leefde een bijzonder luxe leventje. Het Openbaar Ministerie constateerde een miljoenenfraude en eist drie jaar cel tegen de vrouw. Haar man overleed vorig jaar.
Het netwerk aan bedrijven en buitenlandse bankrekeningen dat een echtpaar uit Luttenberg had opgericht was alleen maar bedoeld om zichzelf te verrijken. Dat is het beeld dat uit het onderzoek is ontstaan. Een vernuftig plan dat uiteindelijk heeft geleid tot de dood van een van de verdachten. Het onderzoeksteam van het Openbaar Ministerie in Zwolle heeft er maandenlang veel werk aan gehad.
Ze hadden zichzelf een mooi leven toebedeeld, de 52-jarige vrouw en 57-jarige man uit Luttenberg. Met bedrijven in Engeland en Nederland werden valse facturen van honderdduizenden euro’s per keer geïnd. De vrouw, eigenaar van een bedrijf in Manchester, gaf haar man opdrachten om facturen te sturen vanuit zijn internationale opererende bedrijf in medisch onderzoek.
Door de facturen en de uitbetaling buiten de boeken te houden zou in ieder geval 3,22 miljoen euro zijn buitgemaakt. In totaal zijn 96 facturen verstuurd. Het Openbaar Ministerie meent in het omvangrijke netwerk van bankrekeningen fraude tot 5 miljoen euro terug te kunnen vinden.

Rolls Royce en McLaren

Het echtpaar leefde riant, met huizen in Engeland en Nederland. Naast de Mercedessen en Land Rovers die op de oprit stonden, kocht de man onder meer een McLaren van zo’n 300.000 euro. Hij verkocht daarvoor wel eerst zijn Rolls Royce. Verder kocht het stel onder meer twee dure motorboten. De huizen en goederen in Engeland zijn inmiddels ingenomen door het Engelse OM.

Niet ontvankelijk

De verdediging van het stel vraagt de rechter om het OM niet ontvankelijk te verklaren in deze zaak. De mannelijke verdachte heeft zichzelf in 2021 van het leven beroofd, kort na de invallen in de huizen en bedrijven van het echtpaar. De man kampte al langer met depressiviteit en zou zelfs bewust middelen in huis hebben om zichzelf van het leven te kunnen beroven. Dat zou ook door de politie geconstateerd zijn tijdens de inval.
De verdediging vraagt de rechter welk belang er is gediend met strafvordering, de vrouw en haar dochter hebben hun man en vader verloren. Bovendien zou de vrouw geen Nederlands paspoort hebben en zou ze daarom niet veroordeeld moeten worden.

Witwassen

Volgens het OM zou de vrouw via de Richtlijn Strafvordering Witwassen acht jaar gevangenisstraf moeten krijgen. Uit de feiten is gebleken dat ze tussen 2009 en 2019 een gewoonte maakte van witwassen en er werd steeds gezocht naar manieren om nog meer geld te krijgen. De vrouw had daarin een leidende rol. Dat haar man zichzelf zeer waarschijnlijk als gevolg van het optreden van het OM van het leven beroofde doet daar niets aan af.
Uiteindelijk eisen de officieren van justitie 36 maanden onvoorwaardelijk en ontneming van alle valselijk verkregen geld en goederen. De rechters nemen vier weken om tot een uitspraak te komen op donderdag 17 november.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.